NRK Meny
Hellas
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Økonomisk krise i Hellas

Oppsummert

Den greske økonomien er avhengig av internasjonal lånestøtte og har siden 2010 fått tre store lånepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelda er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

 • Ikke lenger under EUs oppsyn

  Hellas er formelt sluppet fri fra EUs overoppsyn etter å ha vært stemplet som et overforbrukende land siden 2009. Tre andre land er fortsatt under overoppsyn fordi de har et budsjettunderskudd på mer enn 3 prosent: Storbritannia, Spania og Frankrike.

 • Hellas selger jernbaneselskap

  Hellas' nasjonale togoperatør TrenOSE er solgt til Italias jernbaneselskap for 45 millioner euro. Salget er ledd i privatiseringsreformene som Hellas er pålagt av sine internasjonale kreditorer, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

 • Gir Hellas lån på 1,8 mrd dollar

  Det internasjonale pengefondet (IMF) godkjenner et nytt lån til Hellas på 1,8 milliarder dollar, ifølge AFP. Forrige uke bestemte finansministrene i eurosonen å gi Hellas en krisepakke på 8,5 milliarder euro.

 • EU vil avslutte budsjettkontroll

  EU-kommisjonen mener Hellas har kommet langt nok i arbeidet med å få kontroll over statsbudsjettene til at kontrollregimet landet er under, kan avsluttes, melder NTB. Kommisjonen vil avblåse den såkalte underskuddsprosedyren for Hellas.

Generalstreik i Hellas
Erik Bruce i Nordea mener at den viktigste hindringen for å få til en avtale mellom Hellas og EU er borte etter dagens avgjørelse i det greske parlamentet. Men nå er det uenighet mellom kreditorene om en eventuell nedskriving av gjelden.
DIREKTE: Børsen i Hellas gjenåpnes

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no