Hellas
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Økonomisk krise i Hellas

Oppsummert

Den greske økonomien er avhengig av internasjonal lånestøtte og har siden 2010 fått tre store lånepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelda er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

 • 250.000 unge har forlatt Hellas

  De siste åtte årene har rundt 250.000 unge grekere flyttet fra Hellas for å få jobb, skriver BBC. Som følge av den økonomiske krisen i landet har arbeidsledigheten blant unge vært skyhøy, og én av fire unge lever i fattigdom.

 • EU ventes å holde igjen pengehjelp

  Eurogruppen ventes å holde igjen neste utbetaling av krisehjelp til Hellas. Hovedgrunnen er uløste spørsmål knyttet til den greske konkursloven. Dermed må Hellas vente enda noen uker før neste dose på 1 milliard euro i kriselån blir utbetalt.

 • Venter økonomisk vekst i Hellas

  I Hellas er et statsbudsjett uten utenlandsk krisehjelp lagt fram for første gang på nesten ti år. Regjeringen forventer økonomisk vekst på 2,5 prosent i 2019, ifølge NTB. Grunnen er at landets økonomi virker sterkere enn tidligere antatt.

 • Lysere tider i Hellas

  Hellas statsminister Tsipras lover grekerne mer penger, etter mange år med økonomisk krise og innstramninger. Minstelønnen skal øke og skatten kuttes, sa han. Økonomien er bedre og arbeidsløsheten er under 20 prosent for første gang siden 2011.

Generalstreik i Hellas
Erik Bruce i Nordea mener at den viktigste hindringen for å få til en avtale mellom Hellas og EU er borte etter dagens avgjørelse i det greske parlamentet. Men nå er det uenighet mellom kreditorene om en eventuell nedskriving av gjelden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no