Hellas
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Økonomisk krise i Hellas

Oppsummert

Den greske økonomien er avhengig av internasjonal lånestøtte og har siden 2010 fått tre store lånepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelda er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

 • Venter økonomisk vekst i Hellas

  I Hellas er et statsbudsjett uten utenlandsk krisehjelp lagt fram for første gang på nesten ti år. Regjeringen forventer økonomisk vekst på 2,5 prosent i 2019, ifølge NTB. Grunnen er at landets økonomi virker sterkere enn tidligere antatt.

 • Lysere tider i Hellas

  Hellas statsminister Tsipras lover grekerne mer penger, etter mange år med økonomisk krise og innstramninger. Minstelønnen skal øke og skatten kuttes, sa han. Økonomien er bedre og arbeidsløsheten er under 20 prosent for første gang siden 2011.

 • Hellas-program avsluttes

  Kriseprogrammet som ble startet i 2010 for å redde Hellas avsluttes. Hellas har til sammen fått 241,6 milliarder euro i lån fra andre medlemsland i EU og fra EUs krisefond. I bytte mot kriselånene har Hellas gjennomført omfattende reformer.

 • Hellas får siste lån i august

  Hellas vil i august få utbetalt 15 millionar euro som det siste av ei rekke kriselån landet har fått sidan 2010. Det opplyser formann i Eurogruppa, Mario Centeno, ifølgje Reuters. Alle dei 18 eurolanda skal ha stilt seg bak avtalen.

Generalstreik i Hellas
Erik Bruce i Nordea mener at den viktigste hindringen for å få til en avtale mellom Hellas og EU er borte etter dagens avgjørelse i det greske parlamentet. Men nå er det uenighet mellom kreditorene om en eventuell nedskriving av gjelden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no