NRK Meny
Hellas
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Økonomisk krise i Hellas

Oppsummert

Den greske økonomien er avhengig av internasjonal lånestøtte og har siden 2010 fått tre store lånepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelda er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

 • Hellas får krisehjelp

  EUs krisefond ESM gir 6,7 milliarder euro til Hellas. Dette er den fjerde utbetalingen i den siste krisepakken til Hellas. Hele pakken har en verdi på 86 milliarder euro, melder nyhetsbyrået DPA. 3,3 milliarder er øremerket til nedbetaling av gjeld.

 • Gresk økonomiminister går av

  Den greske økonomiministeren Dimitris Papadimitriou går av, etter at det ble kjent at han mottok over 200.000 kroner i bostøtte de siste to årene, til tross for solid inntekt. Hans kone, statssekretær Rania Antonopoulos, har fått sparken.

 • Bedret kredittvurdering for Hellas

  Kredittvurderingsbyrået Fitch hever sin kredittvurdering for Hellas fra B- til B. Det betyr at den fortsatt kategoriseres som «høyt spekulativ», men med positive utsikter. Fitch viser til budsjettoverskudd og større politisk stabilitet, skriver NTB.

 • Eurolandene med nytt lån til Hellas

  Finansministrene i eurosonen gir grønt lys for et nytt lån på 6,7 milliarder euro til Hellas og åpner for samtaler om sletting av gjeld. Hellas har vært avhengig av lån fra eurosonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) siden 2010.

 • Bedret kredittvurdering for Hellas

  Kredittvurderingsbyråets S&P Global Ratings vurdering av Hellas' langsiktige gjeld heves fra B- til B, med en positiv forventning – noe som betyr at den kan bli hevet ytterligere i løpet av det neste året, melder NTB.

Generalstreik i Hellas
Erik Bruce i Nordea mener at den viktigste hindringen for å få til en avtale mellom Hellas og EU er borte etter dagens avgjørelse i det greske parlamentet. Men nå er det uenighet mellom kreditorene om en eventuell nedskriving av gjelden.
DIREKTE: Børsen i Hellas gjenåpnes

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no