NRK Meny
Hellas
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Økonomisk krise i Hellas

Oppsummert

Den greske økonomien er avhengig av internasjonal lånestøtte og har siden 2010 fått tre store lånepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelda er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

 • Protester i Hellas

  Onsdag samlet demonstranter seg utenfor statsministerboligen i Aten for å protestere mot nye kutt og reformer. Neste uke skal nasjonalforsamlingen etter planen vedta et nytt budsjett som mange grekere frykter vil gjøre hverdagen enda vanskeligere.

 • Hellas vedtok siste krisebudsjett

  Den greske nasjonalforsamlingen har vedtatt det som antas å være det siste statsbudsjettet der Hellas er pålagt innstramminger i tråd med kreditorenes krav. Ifølge statsminister Alexis Tsipras er gresk økonomi på bedringens vei, skriver NTB.

 • Hellas når økonomisk enighet

  Den greske finansministeren Euclid Tsakalotos kunne lørdag fortelle at Hellas har kommet til foreløpig enighet med internasjonale kreditorer, melder AFP. Stridens kjerne har vært de gjenværende forpliktelsene i landets gjeldsprogram.

 • EU ber Hellas om 55 millioner euro

  EU-kommisjonen beordrer Hellas om å gjenopprette 55 millioner euro i utdelt statsstøtte til Hellenic Defense Systems. Konklusjonen er at greske tiltak ikke falt innenfor EUs statsstøttekontroll, og kun tjente greske interesser, melder Reuters.

 • Ikke lenger under EUs oppsyn

  Hellas er formelt sluppet fri fra EUs overoppsyn etter å ha vært stemplet som et overforbrukende land siden 2009. Tre andre land er fortsatt under overoppsyn fordi de har et budsjettunderskudd på mer enn 3 prosent: Storbritannia, Spania og Frankrike.

Generalstreik i Hellas
Erik Bruce i Nordea mener at den viktigste hindringen for å få til en avtale mellom Hellas og EU er borte etter dagens avgjørelse i det greske parlamentet. Men nå er det uenighet mellom kreditorene om en eventuell nedskriving av gjelden.
DIREKTE: Børsen i Hellas gjenåpnes

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no