Hopp til innhold

Økonomer skeptiske til renteoppgang: – Dette er ikke noen jappetid

– Hvis vi nå hever rentene og får nedgang i boligbygging og så videre, når vi sliter med boligmangel. Bøndene har investert, vi trenger å investere mer så vi får ned matprisene. Nå stopper de opp å investere fordi rentene stiger. Så det er hele forståelsen av vår samtid, sier Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen til NRK.

Han er svært skeptisk til at Norges Bank valgte å sette opp renta med 0,5 prosentpoeng.

– Dette er ikke noen jappetid med ekstravagante kjøp av Porscher sånn som på 80-tallet, folk investerer ganske fornuftig. Og nå skal man prøve å legge en brems på det som det egentlig ikke er noe poeng i i det lange løp, sier Andreassen.

Han peker på at strømpriser, drivstoffpriser og varepriser som øker på grunn av mindre tilbud fra utlandet, er vanskelig å få gjort noe med ved å øke rentene.

Også sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, sier hun ikke ville valgt denne rentehevingen selv.

– Jeg mener ikke det er så bråhast i Norge som det er i andre land, ikke minst fordi rentevåpenet er usedvanlig tungtvirkende i norsk økonomi, i motsetning til for eksempel USA, sier hun til NRK.

Spesielt tviler hun på at arbeidsledigheten vil holde seg på samme lave nivå som den er på i dag. Det legger Norges Bank til grunn i den pengepolitiske rapporten.

– Jeg stusser på at Norges Bank tror de skal få til en så kraftig innstramming, uten at arbeidsledigheten nesten overhodet stiger. Det er en positiv historie som tegnes, så tviler jeg på at det kan bli en så lykkelig historie.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no