Hopp til innhold
Ocean viking
Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini

«Ocean Viking»

Oppsummert

«Ocean Viking» er et 69 meter langt lasteskip som seiler under norsk flagg. Skipet driftes av SOS Méditerranée, og har kapasitet til å frakte 200 migranter.

  • 86 migranter plukket opp i Middelhavet

    Redningsskipet «Ocean Viking» har tatt om bord 86 migranter utenfor kysten av Libya etter at båten deres fikk problemer på vei mot Europa.

    – De som er reddet, kommer i hovedsak fra Gambia og Senegal. De var dehydrert, utmattet og hadde sår fra brensel, sier en talsperson for SOS Mediterranee som driver skipet.

    Han sier 80 prosent av migrantene om bord var mindreårige som forsøkte å ta seg over Middelhavet alene, uten familie.

    Italienske myndigheter har sagt at migrantene kan føres i land i havnebyen Bari, tre dagers seiling fra der skipet befinner seg. Ifølge det italienske innenriksdepartementet har rundt 90.000 migranter kommet sjøveien til landet hittil i år.

    FNs migrasjonsorganisasjon IOM anslår at 1724 migranter har forsvunnet i forsøk på å krysse Middelhavet til Europa i år. (NTB-NRK)

    86 migranter reddet fra gummiflåte av Ocean Vikting 27. juni 2023
    Foto: SOS Mediterranee
  • 153 reddet utenfor kysten av Malta

    Dte norskregisterte skipet «Ocean Viking» har plukket opp 153 mennesker i nød utenfor Malta, opplyser den franske veldedighetsorganisasjonen SOS Méditerranée som drifter skipet.

    Redningsaksjonen ble gjennomført fredag i samarbeid med den italienske kystvakten. Henholdsvis 59 og 65 personer ble plukket opp fra to trebåter, og deretter ble 29 hentet opp fra en plastbåt.

    Ifølge SOS Méditerranée hadde migrantene vært til sjøs i fem dager, og vært uten mat og drikke i to dager. Torsdag ble 15 mennesker reddet i samme område.

    Malteiske myndigheter har hovedsakelig ignorert oppfordringen om hjelp fra fartøy som redder migranter. De har derfor blitt fraktet til den italienske havnen Civitavecchia, nesten 1000 kilometer unna, ifølge SOS Méditerranée.

    Ifølge det italienske innenriksdepartementet har nesten 90.000 migranter ankommet landet så langt i år. (NTB-NRK)

  • Libyas kystvakt avfyrte varselskot mot norskeigd skip

    Det stadfestar Trym Jacobsen, dagleg leiar i reiarlaget Hoyland Offshore til VG.

    Kystvakta skal ha avfyrt varselskot mot skipet «Ocean Viking», som er drive av organisasjonen SOS Méditerranée Switzerland.

    Jacobsen skildrar situasjonen som ikkje veldig trugande, men at skipet avgjorde å trekke seg ut.

    – Kystvakta segla i området rundt båten, og det blei avfyrt skot i lufta, seier han til VG.

    «Ocean Viking» er eitt av fleire skip i Middelhavet som bergar båtmigrantar i naud. I januar plukka skipet opp 37 menneske i ein overfylt gummibåt utanfor kysten av Libya.

  • 110 mennesker reddet i Middelhavet

    Hjelpeorganisasjonene Leger Uten Grenser opplyser at de har plukket opp 110 mennesker som var i havsnød utenfor kysten av Libya.

    Det norske redningsskipet Ocean Viking berget 37 migranter fra en overfylt gummibåt i internasjonalt farvann, tvitrer franske SOS Méditerranée, som drifter skipet.

    Flere av dem var sterkt forkomne og hadde kjemiske brannskader forårsaket av en blanding av bensin og sjøvann.

    Senere lørdag reddet et MSF-team 73 mennesker, som tas hånd om bord på redningsfartøyet Geo Barents, opplyser organisasjonen på Twitter.

    Italia har gitt både Ocean Viking og Geo Barents tillatelse til å sette de 110 i land i Ancona.

    (NTB)

  • Norsk skip reddet 37 i havsnød

    Det norske redningsfartøyet «Ocean Viking» har plukket opp 37 mennesker som var i havsnød utenfor kysten av Libya, opplyser SOS Méditerranée.

    De 37 befant seg i en overfylt gummibåt i internasjonalt farvann, og flere av dem var sterkt forkomne og hadde kjemiske brannskader forårsaket av en blanding av bensin og sjøvann, tvitrer den franske hjelpeorganisasjonen som opererer skipet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no