Hopp til innhold

2002: Drepte pressen Tore Tønne?

Medienes rolle ble grundig diskutert etter at tidligere helseminister Tore Tønne valgte å ta sitt eget liv. Dette skjedde i nyhetsåret 2002.

Åge Aleksandersen og Bjarne Brøndbo sang "Lys og varme" i Tore Tønnes bisettelse

Økokrim tok ut tiltale mot Tore Tønne kort tid før han ble funnet død. Dette bildet er fra bisettelsen hans.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Like før jul endte tidligere helseminister Tore Tønne sitt liv i en personlig tragedie. Han var da under politietterforskning etter å ha mottatt honorar for oppdrag han utførte samtidig som han fikk etterlønn for sin ministerjobb.

Tore Tønne

Tore Tønne (1948-2002).

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Tønne var rådgiver for Kjell Inge Røkke under oppkjøpet av Kværner, og via advokatfirmaet BA-HR skal Tønne ha fått utbetalt en falsk faktura på 1,5 millioner kroner. Samtidig hadde han skrevet under på at han ikke hadde andre lønnede oppdrag mens han mottok etterlønn.

På ettermiddagen, dagen etter at Økokrim tok ut tiltale mot Tønne for grovt uaktsomt bedrageri, ble han meldt savnet, og senere på kvelden ble han funnet død i sin egen bil.

Det antas at det voldsomme mediepresset var en utløsende årsak til at saken fikk dette utfallet, og medienes rolle ble kritisert i ettertid. NHO-president Jens Ulltveit-Moe hevdet at Tønne ville vært i live hadde det ikke vært for Dagbladet. Andre mente at maktpersoner må regne med et så sterkt og kritisk søkelys.

I ettertid ble navnet hans brukt for å mane til ro når pressen var tøffe i sin persondekning av maktpersoner.

Endelig dom i Orderud-saken

Trippeldrapet på Orderud gård i Sørumsand pinsen 1999, hvor Anne Orderud Paust, Marie og Kristian Orderud ble skutt og drept i kårboligen, var dette tiårets store krimsak i Norge.

I 2001 dømte Nes herredsrett Kristin Kirkemo, Per og Veronica Orderud til 21 års fengsel hver for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble dømt til 2,5 års fengsel for uaktsom medvirkning.

Per Orderud Veronica Orderud

I 2002 fikk Per og Veronica Orderud sin endelige dom i lagmannsretten etter trippeldrapet på Orderud gård.

Foto: Scanpix

De tre førstnevnte anket skyldspørsmålet, mens påtalemyndigheten anket straffeutmålingen til Grønnerød.

Dommen som har blitt stående, ble avsagt i Eidsivating lagmannsrett i april 2002 etter en fire måneder lang rettssak. Livstidsstraffen ble stående for Orderud-paret, mens Kristin Kirkemo sin straff ble redusert til 16 års fengsel. Lars Grønnerød fikk skjerpet straffen til 18 års fengsel. Det er fortsatt ikke kjent hvem som utførte drapene.

Enda et kongelig bryllup

I mai 2002 sto hele landet generelt og trønderhovedstaden spesielt på hodet med kongelig bryllup i Nidarosdomen. Prinsesse Märtha Louise giftet seg med forfatter Ari Behn etter å ha forlovet seg i desember året før.

Tidligere på året hadde hun gitt avkall på tittelen «Hennes kongelige høyhet», for å kunne bedrive selvstendig næringsvirksomhet, og samme år ga det nybakte ekteparet ut boka Fra hjerte til hjerte som omhandler pilegrimsferden deres til Trondheim, og hvor det mye omtalte ordet «lysfontene» dukket opp.

Video nsps_upload_2009_12_19_16_39_27_1951.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Märtha Louise og Ari Behn gifter seg. Innslag fra Dagsrevyen 2002.

Euro-penger innført

Fra årsskiftet ble euroen innført som fysiske penger i EU, og erstattet dermed 12 lands valutaer. Fra før av hadde euro vært i omløp som elektroniske penger, men nå kom mynter og sedler i sirkulasjon. I dag er euroen felles betalingsenhet hos 16 EU-land, samt fire ministater. I tillegg benytter Montenegro og Kosovo euro uten å være medlem av unionen.

Dubrovka-terroren i Moskva

Russland ble hjemsøkt av to blodige gisselaksjoner dette tiåret. Den første skjedde da Dubrovka-teateret i Moskva ble stormet av 40- 50 tsjetsjenske terrorister/separatister akkurat idet teaterforestillingen skulle starte. 850 personer ble tatt som gisler, og de fleste ble holdt der i to og et halvt døgn.

Terroristene plasserte store mengder sprengstoff på seg selv og rundt omkring i bygningen, og truet med å blåse hele teateret i luften dersom ikke Russland trakk seg ut av Tsjetsjenia.

Video nsps_upload_2009_12_19_13_19_33_1920.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Russiske styrker tok i bruk gass for å løse gisselsituasjonen. Innslag fra Dagsrevyen 2002.

Om morgenen den tredje dagen tok russiske spesialstyrker seg inn i teateret etter å ha pumpet en ukjent gass inn i ventilasjonssystemet.

Minst 170 personer ble drept, og de fleste skal ha omkommet av gassen som ble brukt. Russiske styresmakter fikk derfor hard kritikk for sin brutale fremgangsmåte som kostet mange sivile liv. To år senere skjedde en enda verre gisselaksjon i Beslan i Nord-Ossetia.

Bali-terroren

Det største terrorangrepet etter 9/11 fant sted på den populære turistøya Bali i Indonesia. 202 mennesker, over 150 av dem fra andre land, omkom. 88 av de drepte var fra Australia, og de fleste var yngre mennesker.

Tre bomber ble utløst i aksjonen. En stor bilbombe og en selvmordsbombe ble utløst i nærheten av et populært diskotek, mens en tredje bombe ble utløst utenfor USAs ambassade. En islamistgruppe tok på seg ansvaret for ugjerningen, og tre personer er dømt og henrettet.

«Kyllingstuntet»

Den bitre maktkampen om partiledervervet i Arbeiderpartiet mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland førte til debatt om «den nye humoren».
I januar fikk Jagland et illebefinnende som følge av personstriden, og da TV 2 hadde direktesending utenfor sykehuset, dukket en kaklende Bård Tufte Johansen opp i kyllingkostyme og saboterte sendingen.

Innslaget skulle sendes på NRKs humorserie «Åpen Post», men John G. Bernander satte ned foten og beklaget det som skjedde. Ifølge Bård Tufte Johansen selv, var kritikk av medienes dobbeltmoral i behandlingen av Jagland utgangspunktet for stuntet.

Video nsps_upload_2009_12_19_13_7_24_1917.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Årets TV-tabber. Innslag fra Dagsrevyens nyhetskavalkade 2002.

Senere på året førte Otto Jespersens satireharselas med statsminister Kjell Magne Bondevik i TV2s”Torsdagsklubben” til kratig rabalder.

Årets døde:

  • Elizabeth Bowes-Lyon (Dronningmoren), tidl. dronning av Storbritannia, født 1900.
  • Astrid Lindgren, svensk forfatter, født 1907
  • Tore Tønne, tidligere helseminister, født 1948
  • Kjell Aukrust, norsk forfatter, født 1920

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no