Hopp til innhold
10-Årsmarkering for terrorangrepet 22. juli 2011
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Utøya

Oppsummert

22. juli 2011 ble 69 barn, unge og voksne drept under AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden. Minnestedet på Utøyakaia har vakt årelang strid blant naboene. Det skal stå ferdig våren 2022. Prislappen har økt til 715 millioner kroner.

  • Støre på Utøya: – Alt vi tror på er truet av ekstremisme

    Kampen mot ekstremisme var temaet i Jonas Gahr Støre (Ap) sin første tale til AUFs sommerleir på Utøya som statsminister.

    Det er første gang siden 2010 at en sittende statsminister taler til AUFs sommerleir på Utøya.

    – Det gjør sterkt inntrykk på meg å være her i dag som statsminister. Det har vært en lang kamp, sa Støre til ungdommene på leiren, som møtte statsministeren med stor jubel.

    Han trekker fram kampen mot ekstremisme i talen.

    – Jeg vil understreke at ekstremisme er gift mot alle de andre oppgavene vi skal løse.

    Han sier polarisering og ekstremisme hemmer kampen mot klimaendringer, kampen for nedrustning og atomvåpen og kampen for elske den man vil.

    – Kampen mot ekstreme krefter i verden er en kamp på liv og død, sier han.

    Støre sier også at ukrainere skal være trygge i Norge.

    – Vi skal bistå Ukraina. 7-8 millioner ukrainere har flyktet, og vi må bidra til at de kan komme tilbake til sitt land, sa statsministeren.

    Støre fortalte også at han ofte får høre at han har uflaks som er statsminister nå som det virker som krisene bare står i kø. Men slik ser ikke han på det.

    – Jeg har ikke uflaks. Norge har flaks med at det er vi som styrer nå, sa han.

    (NRK / NTB)

    Jonas Gahr Støre på Utøya
    Foto: Halldor Asvall / NRK
  • Kronprinsen til åpningen av minnestedet på Utøykaia

    Kronprins Haakon skal delta på åpningen av det nasjonale minnestedet etter 22. juli-hendelsene. Det skjer på Utøykaia i Hole kommune 18. juni.

    Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Hole-ordfører Syver Leivestad (H), AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem og støttegruppe-leder Lisbeth Røyneland er blant dem som deltar, sammen med blant andre overlevende, etterlatte, frivillige og hjelpemannskaper.

    Minnestedet etter terroren i 22. juli 2011 skulle opprinnelig ha vært klart til tiårsmarkeringen i fjor sommer, men det ble forsinket.

    generasjon Utøya stemningsbilde NRK TV
  • Minnestedet ved Utøya blir dyrere

    Minnestedet på Utøyakaia blir langt dyrere enn antatt. Prislappen har økt fra vel 500 til 715 millioner kroner. Nye krav til grunnforhold og adkomstvei er noen av grunnene til den økte prisen.

  • Rettsavgjørelsen kommer ikke i dag

    Det kan ta uker før retten avgjør om byggearbeidene på Utøykaia kan stanses i påvente av rettssaken mellom naboer og utbyggere, ifølge Ringerike tingrett. Naboene har gått til sak mot staten og bedt om at arbeidet stanses til saken skal opp.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no