NRK Meny
Pass blir avlest elektronisk
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Nye passregler

Oppsummert

Nye passregler fra Politidirektoratet har ført til at mange utenlandskfødte og adopterte nordmenn får fødeland som fødested der stedet ikke er bekreftet av Folkeregisteret. Regelendringen gjelder først og fremst nordmenn som er født i 31 land.

 • Klager på passvedtak

  Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) sier til NRK at de skal klage Likestillings- og diskrimineringsombudets vedtak inn til Likestillingsnemnda. Ifølge ombudet bryter ikke politiets passretningslinjer med diskrimineringsloven.

 • Passpraksis bryter ikke loven

  Politidirektoratets nye retningslinjer for passutstedelse bryter ikke diskrimineringsloven, slår Likestillings- og diskrimineringsombudet fast. Kritikere mente de nye reglene var diskriminerende. spesielt for nordmenn med innvandrerbakgrunn.

 • Listhaug vil ha strengere passregel

  Mister du passet ditt, kan det i framtiden bli vanskeligere å få nytt. Innvandringsminister Sylvi Listhaug varsler at hun vil se på om reglene er strenge nok mot dem som er slepphente og ofte mister passet, skriver NTB.

 • POD lover nye pass uten gebyr

  Alle som har fått pass med «fødested ukjent» etter at nye passreglene komer, kan få nytt pass uten å betale nytt gebyr, opplyser Politidirektoratet. I nye pass vil fødelandet oppgis som fødested i de tilfellene der stedet ikke er bekreftet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no