Hopp til innhold

Ny varmerekord for Svalbard

På onsdag ble det målt 5,5 varmegrader i Ny-Ålesund på Svalbard. Det er ny varmerekord for mars, melder Meteorologisk institutt (MET). Det ble også målt 42,6 millimeter med regn, som er svært mye nedbør på ett døgn i mars måned, forklarer klimaforsker Ketil Isaksen.

Svalbard er blant stedene i verden hvor klimaendringene merkes tydeligst, ettersom oppvarmingen av kloden er kraftigere jo nærmere polene man kommer. Det er særlig de siste tiårene at endringene har vært markante, sier Isaksen.

– På Svalbard har vi hatt mildvær langt tilbake i tid. Men nå er det mer intenst og temperaturene er høyere. Før bikket man null og hadde en eller to plussgrader i noen timer. Nå er det fem til seks plussgrader på de varmeste plassene, og det varer lengre og skjer oftere, sier Isaksen.

Mildværet kan skape trøbbel for mennesker, dyr og natur. Smeltende snø kan bli til speilblank is på veier og rullebaner når minusgradene returnerer. Det kan skape beitekrise når reinsdyr ikke får tilgang til matfatet sitt under isen. Varmere vær kan også føre til mer snø- og sørpeskred.

Longyearbyen
Foto: Ine-Therese Pedersen / MET

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no