Hopp til innhold
Semiautomatisk rifle med magasin med 25 og 10 skudd
Foto: Rich Pedroncelli / AP

Våpenregler

Oppsummert

I perioden januar – mai 2023 er det våpenamnesti i Norge. det betyr at du kan innlevere uregistrerte våpen uten å risikere straff.

  • Politidirektoratet slanker forbudsliste for våpen

    Politidirektoratet reduserer listen over ulovlige våpen i Norge etter press fra Justisdepartementet og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

    Justisministeren sier departementet har hatt dialog med Politidirektoratet, og at de har gitt uttrykk for hvordan våpenloven og våpenforskriften skal forstås.

    – På bakgrunn av dette har Politidirektoratet revidert listen med oversikt over hvilke modeller som omfattes av forbudet, sier Enger Mehl (Sp) til Jakt & Fiske.

    Vesentlig færre rifler vil omfattes av forbudet sammenlignet med tidligere, da tidsskriften regnet ut at 30.000 rifler måtte innleveres som følge av lovendringen.

    (NTB)

  • Våpenamnestiet har trådt i kraft

    Frem til 1. juni kan folk levere ulovlige uregistrerte våpen til politiet uten å få straff, skriver politiet i en pressemelding.

    Våpenamnestiet innføres for å forebygge kriminalitet og alvorlige ulykker. Hvis du er usikker på om du har et uregistrert våpen, ta kontakt med politiet, skrives det videre.

    – Ikke vent til slutten av våpenamnestiet med å levere inn våpen, men gjør det i god tid slik at du slipper kø, anbefaler avsnittsleder Marius Gaarde i Oslo politidistrikt.

    Skal man selv levere våpen til politiet må det sjekkes at våpenet ikke er ladd. Våpenet må pakkes ned før det transporteres.

    Sprengstoff, granater, krutt og fyrverkeri skal ikke tas med til politiet, fortsetter Gaarde.

  • Våpenamnesti i Norge fra 1. januar

    Fra 1. januar til 1. juni 2023 er det våpenamnesti i Norge. Det betyr at personer som har uregistrerte våpen, våpendeler eller ammunisjon kan levere dem til politiet uten å bli straffet for brudd på våpenloven, skriver politiet i en pressemelding.

  • Utøya-våpen ikke lenger lovlig

    Våpenloven skjerpes 1. juni, og det blir forbudt å kjøpe den typen våpen som Anders Breivik brukte da han drepte 69 mennesker på Utøya i 2011. Snart ti år etter kommer et nytt våpenregelverk der det settes forbud mot at alminnelige skyttere og jegere får kjøpe halvautomatiske rifler med størst ildkraft.

  • Foreslår forbud mot Utøya-våpen

    I forslaget til ny våpenlov vil regjeringen forby visse halvautomatiske rifler, som den som ble brukt ppå Utøya i 2011. Det kan gjøres unntak på strenge vilkår for sportsskyting og våpensamlere, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no