Hopp til innhold

Ny grenselov kommer neste uke

Regjeringen har besluttet at den nye grenseloven trer i kraft 1. mai 2022, melder Justisdepartementet i en pressemelding.

– Det er viktig at også norske myndigheter får de verktøyene de trenger for å bekjempe terrorisme og annen alvorlig kriminalitet, kommenterer justis- og beredskapsminister Emilie Mehl som peker på at det er snakk om opplysninger som EU-land allerede henter.

I praksis åpner den nye loven for at politi, tolletaten og norsk etterretning i større grad har lov å samle inn og bruke personopplysninger fra flyselskaper som fra nå av er pålagt å utlevere info om passasjerer som kommer til Norge, som de allerede har lagret som en del av reisen.

Dette omfatter blant annet opplysninger om den reisendes navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse, reiserute, navn på personer som reiser sammen, bestillingshistorikk og betalingsinformasjon.

Bruken av opplysningene er ifølge departementet forbeholdt saker om terrorhandlinger og alvorlig kriminalitet, og skal avidentifisertes etter seks måneder og ikke lagres mer enn fem år.

Med hjemmel i grenseloven er det også fastsatt forskrift om kontroll av reisende til og fra Svalbard. Dette gir Sysselmesteren mulighet til å foreta ID-kontroll av personer som reiser til eller fra Svalbard med fly og båt, skriver Justis- og beredskapsdepartementet.

Passkontroll Gardermoen
Foto: Helge Carlsen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no