Hopp til innhold
Ursula von der Leyen
Foto: Frederick Florin / AFP

EU-kommisjonen

Oppsummert

Den påtroppende presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, får følge av 12 kvinner og 14 menn i det nye kollegiet. Utspørring og avstemning over de nye kommissærene er nå i gang.

  • Von der Leyen kan bli gjenvalgt som EU-president

    Ursula Von der Leyen er ett skritt nærmere fem nye år som president for EU-kommisjonen.

    Torsdag ble hun formelt utpekt som kandidat for en ny periode av partigruppa EPP, melder AFP.

    EPP, som blant annet Høyre er en del av, er den største partigruppa i EU-parlamentet, skriver NTB.

    Støtte fra partiet betyr imidlertid ikke automatisk seier. Etter valget i juni må von der Leyen ha støtte fra de 27 EU-landenes stats- og regjeringssjefer for å innstilles til rollen på nytt. Deretter må hun godkjennes av et flertall i EU-parlamentet.

    Europe Defense
    Foto: Jean-Francois Badias / AP
  • EU-kommisjonen utsetter millionutbetaling til UNRWA – øker krisestøtte til Palestina

    EU-kommisjonen sier i en uttalelse torsdag at de utbetaler 50 millioner euro til FNs hjelpeorganisasjon for flyktninger i Palestina (UNRWA). Kommisjonen skulle opprinnelig utbetale 82 millioner euro (rundt 940 millioner kroner), men har satt deler av utbetalingen på vent.

    Samtidig sier EU-kommisjonen at de vil øke krisestøtten til palestinere med 68 millioner euro.

    Israel har hevdet at 12 UNRWA-ansatte var involvert i angrepet på Israel 7. oktober, noe som skal være årsaken til at EU-kommisjonen ikke utbetaler hele UNRWA-beløpet nå.

    Flere land har frosset støtten til UNRWA i påvente av en gransking, og organisasjonen har gjort det klart at dette i løpet av kort tid vil få alvorlige følger.

    UNRWAs leder Philippe Lazzarini har tidligere omtalt støtten fra EU som «absolutt kritisk» for å opprettholde virksomheten.

    UNRWA bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger på Gazastripen, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan.

  • Frp krever at regjeringen sier ja til atomkraftverk-invitasjon fra EU

    EU har invitert Norge med på dugnad for å utvikle nye atomkraftverk. Initiativet ble omtalt av Energi og Klima i forrige uke og er nå til vurdering hos regjeringen.

    Målet er å samarbeide om nye, små atomkraftverk som kan bli viktige for EUs grønne skifte og skape en ny industri for Europa. Flere av EUs medlemsland har i dag atomkraftverk som utgjør en betydelig del av deres totale strømproduksjon.

    – Fremskrittspartiet ber regjeringen kjenne sin besøkelsestid til å melde seg på dette programmet før fristen i april. Hvis ikke regjeringen forstår dette selv, så vurderer vi å få Stortinget til å instruere regjeringen til det, sier Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen til NTB.

    Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet bekrefter til NTB at saken nå skal drøftes i regjeringen.

  • EU starter prosess mot Ungarn for lov om «beskyttelse av nasjonal suverenitet»

    EU-kommisjonen har innledet en rettsprosess mot Ungarn og landets lov om «beskyttelse av nasjonal suverenitet». EU mener den er i strid med EUs lover.

    Det er sendt et formelt brev til Ungarn om saken, opplyser kommisjonen onsdag.

    Den såkalt suverenitetsloven som den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok i desember, forbyr blant annet utenlandsk finansiering av valgkamper.

    Men loven har møtt kraftig kritikk, blant annet fra medieorganisasjoner som mener den vil legge sterke begrensninger på pressefriheten og gjøre det vanskelig, om ikke umulig for uavhengige redaksjoner, journalister og medieselskaper å arbeide.

    (NTB)

  • EU-razzia mot flere dekkprodusenter

    EU-kommisjonen sier de har iverksatt uanmeldte inspeksjoner av dekkselskaper i flere EU-land etter mistanke om prissamarbeid.

    Franske Michelin, amerikanske Goodyear og tyske Continental var blant selskapene som tirsdag bekreftet at de hadde blitt inspisert.

    EU-kommisjonen sier de var «bekymret for at selskapene koordinerte sine priser» og at de undersøker påstander om at selskapene har brutt EUs konkurranseregler som forbyr karteller og restriktiv forretningspraksis.

    Michelin avviser at de har vært involvert i konkurransebegrensende praksis og enhver form for prissamarbeid, mens Goodyear sier at de samarbeider med myndighetene.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no