Hopp til innhold

NVE anbefaler hybridkabler eid av Statnett i Nordsjøen

På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har NVE og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) utredet hvordan fase to av havvindsatsingen på feltet Sørlige Nordsjø II best bør gjennomgås.

I første fase av Sørlige Nordsjø II ble det bestemt at strømmen fra vindmøllene bare skal gå inn til fastlandet i Norge. I anbefalingene fra NVE og RME, som ble overlevert mandag, går det fram at det for andre byggetrinn bør etableres hybridkabler. Videre anbefaler RME at kablene bør eies av Statnett.

– RME anbefaler at Statnett eier og drifter en hybridforbindelse. Vi anbefaler også at havvindprodusentene betaler anleggsbidrag for å dekke sin andel av nettkostnadene, og at flaskehalsinntektene fordeles på alle forbrukere, sier NVE-direktør Kjetil Lund.

Vindmøllene på Sørlige Nordsjø II skal stå fast på havbunnen, i motsetning til Utsira Nord-feltet som skal ha flytende vindmøller.

– Hybridkabler påvirker kraftsystemet og aktørene på nye måter, og vi trenger å forstå hvordan vi kan ha en opplyst og god debatt. Ikke minst for å treffe de riktige beslutningene, sa olje- og energiminister Terje Aasland da han mottok de to rapportene mandag formiddag.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no