Andreas Wahl
Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK manipulerte skolevalg

Oppsummert

Gjennom falske nyheter, valgomater og brukerprofiler på sosiale medier forsøkte NRK-programmet Folkeopplysningen å påvirke utfallet av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole på tirsdag. Det var i eksperiment i å utfordre demokratiet..

 • BT: Eriksen bør vurdere jobben sin

  Kring­kastings­sjef Thor Gjermund Eriksen må vurdere stillingen sin etter at NRK forsøkte å manipulere et skolevalg, skriver avisen Bergens Tidende på lederplass. Programmet «Folkeopplysningen» spredde falske nyheter før et skolevalg på Lillestrøm.

 • NRK-sjefen var ikkje informert

  Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikkje informert om eksperimentet til programmet Folkeopplysningen, som skulle forsøke å manipulere skulevalet ved Lillestrøm VGS. Eriksen meiner at målet med programmet var innanfor NRK sitt mandat.

 • Stunt havner i Kringkastingsrådet

  Folkeopplysningens forsøk på å manipulere et skolevalg blir en sak for neste møte i Kringkastingsrådet. Rådets leder Julie Brodtkorb sier til VG at hun har bedt om at rådet får en orientering.

 • Lillestrøm skole er ikke tatt ut

  Valgresultatene fra Lillestrøm videregående skole er ikke tatt ut av de nasjonale skolevalgtallene. Onsdag ble det kjent at NRK-programmet Folkeopplysningen forsøkte å manipulere valget ved denne skolen, som et eksperiment med falske nyheter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no