Hopp til innhold
Ny tomt med grafikk.
Foto: NRK

NRK-flytting

Oppsummert

NRK skal flytte til Ensjø øst for Oslo sentrum, der NRK skal bygge nytt, moderne kringkastingshus. Investeringsselskapet Ferd har kjøpt Marienlyst hvor det er planer om 1200 boliger og hotell.

  • Slik kan nye NRK bli

    NRK har bestemt seg for bygningstype for det nye hovudkontoret som skal byggjast på Ensjø i Oslo.

    Tor I. Hoel som leier arbeidet med NRKs nye hovudkontor, seier at NRK har gjort eit såkalla «konseptval».

    Prosjektdirektøren fortel at dei hadde tre konsept å velja mellom: Det eine var eit høghus, det andre var atriumbygg med opning i midten og det tredje var eit bygg beståande av ein kjerne og armar ut på sida.

    – Med mange forskjellige typar kriterium, har vi landa på å gå for det som blir kalla «konsentrert». Dette er eit bygg med ein sentral kjerne i midten og fløyer ut, seier han.

    Han presiserer at bygget truleg ikkje vil bli sjåande ut slik som i skissa, då skissa berre illustrerer konseptet. På eit seinare tidspunkt vil arkitektar koma å forma bygget, seier han.

    Grunnen til at NRK har landa på ein konsentrert bygningstype er mange, seier prosjektdirektøren.

    Han peiker blant anna på samfunnsoppdraget til NRK, samhandling på tvers, tryggleik, berekraft og miljø og sosial berekraft.

    – Konseptet er det som er mest retta utover og som svarar best på det å møta byen og samhandla med omgivnadane rundt, seier Hoel.

    Tomta NRK kjøpte i 2021 ligg på Normannsløkka på Ensjø i Oslo. Prislappen var 800 millionar kroner og tomta er på 14 mål. Tomta på Marienlyst, der hovudkontoret til NRK ligg i dag, er på 85 mål.

    Med den nye bygningstypen NRK har gått for, vil det nye hovudkontoret ikkje kunne bli høgare enn 42 meter eller ni etasjar.

    – Vil det bli nok plass?

    – Det vil bli nok plass, understrekar prosjektdirektøren.

    Slik kan nye NRK bli. Konseptet er valt.
    Illustrasjon: Rodeo Arkitekter / Nordic
  • Byantikvaren fraråder NRKs planer

    Byantikvaren i Oslo mener NRKs planlagte nye hovedkontor på Ensjø er for høyt og stort, skriver eiendomsavisen Estate Nyheter.

    I et brev til Plan- og bygningsetaten skriver byantikvaren at planene bryter med høydegrensene og tillatt tomteutnyttelse i området, og ikke tar hensyn til kulturminner i området.

    Nå truer de med å sende innsigelse til Riksantikvaren hvis ikke NRK endrer på planene.

    Nytt hovedkontor for NRK - NRK kjøper Ensjøveien 3,5 og 7 i krysningspunktet mellom Kampen, Tøyen og Ensjø i Oslo.
    Foto: NRK
  • Byantikvaren kritiserer NRK-planer

    NRKs planer for nytt hovedkontor på Ensjø i Oslo får kritikk av Byantikvaren for å være for store. Det går fram av en uttalelse til Plan- og bygningsetaten, gjengitt av Medier24.

    Selv om det ikke er noen kjente kulturminneverdier innenfor området der kontoret skal bygges, er det ifølge Byantikvaren stor tetthet av kjente kulturminneverdier i områdene rundt.

    Byantikvaren er særlig kritisk til konseptskisse B og C, de to høyeste alternativene, og ber om at de legges bort. Ifølge Medier24 har alternativ B opptil ni etasjer, mens alternativ C har opptil elleve. A-alternativet har seks.

  • Vibeke Fürst Haugen blir første kvinnelege kringkastingsjef i NRK

    Vibeke Fürst Haugen, noverande direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, blir ny kringkastingssjef i NRK.

    Ho blir med det NRKs første kvinnelege kringkastingssjef.

    – NRK er først og fremst lagarbeid, så eg gler meg skikkelig til å leia dette laget inn i framtida, sa ho etter presentasjonen frå NRKs styreleiar Birger Magnus.

  • NRK vil ansette ny kringkastingssjef før påske

    Thor Gjermund Eriksens erstatter som kringkastingssjef skal etter planen være klar før påske. Det opplyser NRK-styreleder Birger Magnus i en SMS til Journalisten.

    Eriksen, som har vært kringkastingssjef siden 2013, meldte i oktober at han ønsket å gå av i løpet av 2022.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no