Hopp til innhold

Norske kirkebranner blir Hollywoodfilm

Den internasjonale stjerneregissøren Ridley Scott skal lage film om norsk svartmetall og kirkebrannene som herjet på 1990-tallet.

Varg Vikernes

BLIR FILM: Varg Vikernes (bildet) drepte bandkollegaen Øysten Aarseth i 1993, og ble i tillegg dømt for flere kirkebranner. Nå blir Mayhems dramatiske historie Hollywood-film.

Foto: Syversen, Johnny / SCANPIX

Ridley Scott, som hadde sitt store gjennombrudd med science fiction-grøsseren Alien, skal samarbeide med den svenske filmprodusenten Jonas Åkerlund om filmen.

Åkerlund skal ifølge bransjemagasinet Variety lage filmen «Lords of Chaos», som tar for seg det norske svartmetallbandet Mayhems dramatiske historie på 1990-tallet.

Åkerlund har laget musikkvideoer for blant andre Madonna, Beyoncé og Metallica, samt Hollywood-filmene «Spun» og «Horseman».

Film-Ridley Scott Ridley Scott

STJERNEREGISSØR: Ridley Scott.

Foto: Abraham Caro Marin / Ap

Kirkebranner og drap

Filmen er basert på dokumentarboka med samme navn, som ble skrevet av Michael Moynihan og Didrik Søderlind og kom ut i 1998. Ifølge Variety skal filmen handle om Øystein «Euronymous» Aarseth, som ble drept av Varg Vikernes i 1993.

Filmen skal fortelle historien om den 17-årige gitaristen Aarseth og hvordan han sammen med svartmetallbandet Mayhem gjorde seg bemerket på 90-tallet.

Med til historien hører kirkebrannene som rystet Norge, samt drapet på 25-årige Aarseth. Bandkollega Varg Vikernes, som i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drapet, slapp ut av fengsel i 2009.

Innspilling i Norge

Filmen skal etter planene spilles inn i Norge i høst. Rory Culkin, kjent fra «Scream 4» og «Signs» og Caleb Landry Jones, kjent fra «X-Men: First Class» og «Byzantium» får ledende roller i filmen.

Boka Lords of Chaos er dritt og at noen dumme svensker skal lage film av den er ikke ok

Jørn Stubberud, Mayhem-bassist

Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud er svært misfornøyd med filmplanene.

– Boka «Lords of Chaos» er dritt og at noen dumme svensker skal lage film av den er ikke ok, sier han til musikkmagasinet Rolling Stone.

Han forteller også at det norske selskapet Motion Blur har filmrettighetene, og at han lenge har samarbeidet med dem.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å stoppe denne filmen, sier Stubberud til Rolling Stone.

Mayhem

OPPRØRT: Mayhem-bassist Jørn Stubberud (til venstre) synes dårlig om filmplanene.

Foto: Roald Berit / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no