Hopp til innhold

Norske fengsler

  • Fengsler brøt menneskerettigheter

    Høyesterett har kommet til at gjentatte kroppsvisitasjoner under varetektsfengsling var gjennomført i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

    «I 2020 ble det anerkjent at den praksis som til da hadde vært gjeldende i norske fengsler med rutinemessig kroppsvisitasjon – full avkledning med inspeksjon av hele kroppen – kunne medføre brudd på EMKs artikkel 3,» heter det i avgjørelsen.

    EMKs artikkel tre beskytter blant annet retten mot å bli behandlet på en inhuman eller nedverdigende måte.

    De domfelte fikk kompensasjon for dette i form av utvidet varetektsfradrag.

  • Fulle ungdomsfengsler

    Mindreårige lovbrytere settes i fengsel for voksne siden kapasiteten på landets to ungdomsfengsler er sprengt. Totalt er det åtte fengselsplasser for unge lovbrytere mellom 15 og 18 år i Norge. De er fordelt med fire plasser hver i ungdomsenhetene i Bjørgvin og Eidsvoll fengsler, skriver Aftenposten.

  • Sex-trakassering i norske fengsler

    En kvinnelig varetektsfange i Drammen fengsel hevder hun ble seksuelt trakassert av mannlige innsatte. Hun ble flyttet til en annen avdeling, skriver VG. Ledelsen kan ikke kommentere saken av hensyn til taushetsplik.

  • Vil bygge private fengsler

    Investorer vil tjene penger på å redusere soningskøene. Investoren Tor Blaasmo har sendt ut forespørsler til en rekke kommuner for å høre om de er interesserte i private fengselsbygg, skriver Klassekampen. Han har hittil fått 15 - 20 positive svar.

  • Norske fengsler er rekordfulle

    Norske fengsler har aldri vært fullere enn nå. Hittil i år har fengslene hatt en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse på 98,1 prosent, det høyeste tallet noensinne, skriver Bergens Tidende.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no