Hopp til innhold
Villaks
Foto: Knut-Sverre Horn

Norsk villaks

Oppsummert

Miljødirektoratet vil stenge rundt 160 vassdrag i Nordland i fem år. Miljødirektoratet mener det er nødvendig med drastiske tiltak for å ta vare på villaksbestanden.

  • Endelig nei til oppdrett i Oppdal

    Driva Aquaculture AS er svært skuffa over Mattilsynets endelige avslag på selskapets søknad om etablering av landbasert oppdrett i Oppdal.

    Selskapet skriver i ei pressemelding at det har vært en langvarig kamp får lov til å etablere et av verdens tryggeste og mest miljøvennlige oppdrettsanlegg for ørret på land.

    Med dette mister Oppdal kommune og regionen muligheten for 40 nye arbeidsplasser og betydelige økonomiske ringvirkninger, ifølge selskapet.

    Mattilsynet begrunner avslaget med risiko for spredning av fiskesykdommer, som kan skade villaksen i Driva.

  • Vassdrag må kalkes i mange tiår

    Flere vassdrag på sør- og vestlandet må sannsynligvis kalkes i mange tiår fremover for å redde villaksen. Det hevder Miljødirektoratet, som sier at gamle miljøsynder fra 1980-tallet fortsatt skaper store konsekvenser for naturen. Sørlandet er spesielt hardt rammet, hvor jorda i mindre grad enn andre steder har kalk i grunnen. Miljødirektoratet iverksetter nå en ny handlingsplan frem mot 2026 med fokus på arbeid mot forsuring av vassdrag og innsjøer.

    Helikoptere ble satt inn for å kalke norske vann
    Foto: NRK
  • Funnet gener av oppdrettslaks

    Gener fra norsk oppdrettslaks er funnet i laks i flere elver på den svenske vestkysten. Forskerne har lenge mistenkt at laks fra oppdrettsanlegg har krysset seg med villaks på den andre siden av grensen. Norsk institutt for Naturforskning mener det fortsatt gjøres for lite for å hindre oppdrettslaks i å rømme.

  • Strammer inn laksefisket

    Miljødirektoratet reduserer laksefiskettil sjøs og i elver for å beskytte sårbare bestander mot overfiske. Fra nå blir det forbudt å fiske laks med faststående redskap i de ni regionene sør for Finnmark. Det strammes også kraftig inn for elvefisket.

  • Vil stenge for laksefiske i Tanna

    En fersk rapport konkluderer med at hele Tanavassdraget bør stenges for laksefiske. Forsker Morten Falkegård sier det er alvorlig. Det er så lite laks i vassdraget. Flere storlaks må gyte. De har mange flere egg enn smålaks.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no