Hopp til innhold
Norsk våpeneksport - Kong Harald i Polen
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norsk våpeneksport

Oppsummert

I 2021 eksporterte norske bedrifter våpen og militært utstyr til ein verdi av 6,3 milliardar kroner. Nato-land kjøper fortsatt mest.

 • Norge har levert våpen for over en milliard kroner til Qatar i år

  Qatar har blitt en av de største mottakerne av norske våpen de siste årene. Hittil i 2022 har Norge solgt våpen for over 1,3 milliarder kroner til ørkenstaten.

  Det skriver avisen Vårt Land , som viser til tall fra SSB.

  Bakgrunnen for det storstilte salget er en avtale fra 2019 hvor våpenprodusenten Kongsberg forpliktet seg til å levere luftvernsystemet Nasams-2 som del av en større avtale mellom den amerikanske samarbeidspartneren Raytheon og Qatar.

  Ifølge Teknisk Ukeblad skal Kongsbergs del av avtalen være verdt 5,6 milliarder kroner – den største enkeltstående kontrakten i selskapets historie. Våpensalget faller ikke i god jord hos seniorforsker Nicholas Marsh ved Prio:

  – Jeg synes det er problematisk med våpeneksport til regimer som ikke respekterer menneskerettighetene og ikke er demokratiske, på grunn av de politiske signalene det sender, sier Marsh til Vårt Land.

  Reglene for norsk våpeneksport tilsier at det ikke skal tillates salg av våpen til områder hvor det er krig eller krig truer. Qatar rammes således ikke av denne regelen, men Marsh mener likevel at Norge med dette sender et signal om at regimet er akseptabelt. (NTB)

 • Ukraina har mottatt norske luftvernraketter

  Ukraina gleder seg over at landet har mottatt norskutviklede luftvernraketter og takker Norge for bidraget.

  Mandag kom meldingen om at landet har mottatt luftvernsystemene Aspide og Nasams. Rakettene skal brukes til å forsvare landet mot russiske luftangrep.

  – Disse våpnene kommer til å styrke den ukrainske hæren vesentlig og gjøre himmelen vår tryggere, skriver Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter mandag.

  Han takker blant annet Norge for bidraget.

  – Vi vil fortsette å skyte ned fiendtlige objekter som angriper oss. Takk til våre partnere Norge, Spania og USA, skriver han.

  (NTB)

 • Ukrainske soldater trente luftvern i Norge

  Ukrainske soldater har fått opplæring i avansert luftvern i Norge. De skal bruke systemet Nasams. Våpensystemene skal være på plass i Ukraina om kort tid.

  Det er kilder hos amerikanske myndigheter som sier til New York Times at ukrainske soldater har fått trening i bruken av luftvern i Norge.

  Etter det NRK får opplyst, stemmer disse opplysningene.

 • Kongsberggruppen: Avtale med USA på opp til 15,5 milliarder

  Kongsberggruppen skal levere våpenstasjoner til USAs hær for opptil 15,5 milliarder kroner. Det skriver E24.

  Det er Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS) som skal leveres til USA, opplyser selskapet i en pressemelding mandag kveld.

  Kongsberggruppen har samlet levert mer enn 18.000 våpenstasjoner fordelt over alle forsvarsgrenene til det amerikanske forsvaret. Systemet har til hensikt å gi beskyttelse samt bedre beslutningsgrunnlag for soldater eller operatører.

  – Dette er en viktig milepæl og Kongsberggruppen er stolt over å bli valgt som leverandør til det amerikanske CROWS-programmet de neste fem årene. Vi viderefører og utvider vårt samarbeid med den amerikanske hæren som strekker seg tilbake til 2007, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

 • Norge gir 3 milliarder til Ukraina

  Regjeringen har besluttet å gi ytterligere 3 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2022. Mesteparten av midlene går til fond for militær støtte til Ukraina.

  – Invasjonen av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Behovet for militær støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk, og legger til rette for at landet kan forsvare seg mot Russlands folkerettsstridige militære angrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

  Da statsminister Jonas Gahr Støre var i Kyiv i juli, annonserte han at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023. Det er tre av de ti milliardene som går til militær støtte i 2022.

  Regjeringen foreslår også å anskaffe vinterbekledning og utrustning til de ukrainske styrkene for inntil 250 millioner kroner.

  – Vinterutrustning er avgjørende for at de ukrainske soldatene skal kunne operere og forsvare seg gjennom høsten og vinteren, men mye av dette materiellet gikk tapt i krigens første måneder. Landene som støtter Ukraina bidrar i en koordinert innsats med å anskaffe varmeisolerende klær og annet materiell som for eksempel telt og primuser, sier Gram.

  Bjørn Arild Gram, forsvarsminister
  Foto: David Skovly / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no