Hopp til innhold
Luftvern, NASAMS, på Ørland
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Norsk våpeneksport

Oppsummert

I 2021 eksporterte norske bedrifter våpen og militært utstyr til ein verdi av 6,3 milliardar kroner. Nato-land kjøper fortsatt mest.

  • Spania kjøper norsk luftvernsystem

    Spanias regjering ruster opp luftforsvaret sitt og kjøper norske NASAMS-luftvernsystemer til om lag 410 millioner euro.

    I norske kroner blir beløpet på rundt 4,8 milliarder.

    Det er norske Kongsberg Gruppen som produserer NASMAS-systemene, og bestillingen fra det spanske materielldirektoratet (DGAM) kom fredag 19. april.

    (NTB)

  • Regjeringen gir 2 milliarder til økt produksjonskapasitet for forsvarsindustrien

    Regjeringen setter av 2 milliarder kroner for å øke produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri, skriver de i en pressemelding.

    – Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Regjeringen bidrar derfor med kraftfulle tiltak slik at norsk forsvarsindustri kan produsere mer, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Av de to milliardene vil én milliard gå til konkrete prosjekter hos våpenprodusenten Nammo for å øke produksjonen av artilleriammunisjon, heter det i pressemeldingen.

    Resten av pengene går til andre prosjekter i norsk forsvarsindustri.

    – Å øke kapasiteten i forsvarsindustrien er viktig, både for Ukraina, men også for å ivareta vår egen sikkerhet. Vi bidrar nå til at produksjonskapasiteten hos Nammo øker vesentlig for å dekke norske, allierte og ukrainske behov, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

    Leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), sier til NRK at bevilgningen har tatt urimelig lang tid.

    – Høyre har presset regjeringen i et og et halvt år og foreslått konkrete bevilgninger til økt produksjonskapasitet for Nammo, men regjeringspartiene har stemt ned alle forslag, sier hun.

  • Kongsberg selger luftvern for milliarder til Litauen

    Litauens regjering og Kongsberg Defence & Aerospace har inngått en kontrakt verdt rundt 2,3 milliarder kroner på ytterligere NASAMS luftvernsystemer, melder selskapet i en børsmelding.

    Som en del av avtalen vil også Litauen modernisere deler av NASAMS-utstyret som landet anskaffet i 2017, skriver Kongsberg.

    – Utvidelse av luftforsvarskapasitet med anskaffelse av flere NASAMS, styrker Litauens forsvarsevne til å mer effektivt bekjempe moderne lufttrusler, i tillegg til å styrke landets partnerskap med Nato, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, i børsmeldingen.

    Litauen kjøpte tidligere i år NASAMS missilutskytings-enheter for donasjon til Ukraina.

    13 land bruker NASAMS luftvernsystemene, ifølge børsmeldingen.

  • Kongsberg Gruppen med missilkontrakt til 16 milliarder

    Handelen i Kongsberg Gruppen ble tirsdag ettermiddag stanset.

    Det kom frem i en børsmelding kl. 14.37.

    Like etter ble det kjent at Kongsberg Gruppen skal levere kystforsvarssystem til 16 milliarder kroner til Polen.

    Det er den største enkeltkontrakten til Kongsberg Gruppen noensinne.

    – Dette er den største enkeltkontrakten i Kongsberg Gruppens historie, og en viktig milepæl i vår mer enn 200 år lange historie. Polen har vært en langsiktig partner, og vi er stolte av å signere denne avtalen, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en børsmelding tirsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no