Norsk våpeneksport - Kong Harald i Polen
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norsk våpeneksport

Oppsummert

Norge eksporterte våpen for nesten 2,9 milliarder kroner i fjor, en økning på over 900 millioner kroner fra 2019. Nato-landene kjøper fortsatt mest våpen fra Norge, samtidig som eksporten til Indonesia økte spesielt mye.

 • Våpensalget økte under pandemien

  Verdens 100 største våpenprodusenter solgte våpen og militærtjenester til en verdi av 4838 milliarder norske kroner i 2020, viser årsrapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri. Fjoråret var det 6. året på rad med vekst i våpensalget.

  Norge eksporterte våpen for nesten 2,9 milliarder kroner i fjor, en økning på over 900 millioner kroner fra 2019, viser tall fra SSB. Nato-landene kjøper fortsatt mest våpen fra Norge, samtidig som eksporten til Indonesia økte spesielt mye.

 • Storkontrakt til Kongsberg

  Det amerikanske forsvaret har inngått en kontrakt med Kongsberg Protech Systems, datterselskapet til Kongsberg Defence & Aerospace i USA, med en ramme på 94 millioner dollar. Selskapet skal levere Remote Weapon System, en fjerstyrt anti-drone-våpenstasjon, som en del av et nytt bakkebasert luftvernsystem.

 • Eksporterte våpen for 6 milliarder

  Norske bedrifter eksporterte våpen og militært utstyr for om lag 6,2 milliarder kroner i 2020, mot om lag 4,5 milliarder i 2019. Økningen i eksporten svarer til 36 prosent sammenlignet med 2019, melder Utenriksdepartementet i den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell.

 • Åpner tilsyn i sak om våpeneksport

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) oppretter tilsyn. Det skjer etter at Aftenposten publiserte deler av en gradert rapport. Den avslørte at UD tillot våpeneksport til Emiratene, selv om landet brøt folkeretten. Alvorlig brudd på lov om nasjonal sikkerhet, mener NSM.

 • Milliardavtale med Lockheed Martin

  Kongsberg Defense & Aerospace har signert en ny avtale med Lockheed Martin Aeronautics på 1,7 milliarder kroner for leveranser til F-35 Joint Strike Fighter. De skal levere haleror, framkant av halefinne og skrogpaneler for over 500 fly, melder NTB.

  75-årsmarkeringen for frigjøringen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no