NRK Meny
Kong Harald i Polen
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norsk våpeneksport

Oppsummert

Norsk våpenindustri eksporterer for om lag 4–5 milliarder kroner årlig. SV, Sp og Venstre vil stramme inn våpeneksporten, mens Frp har foreslått å øke den.

 • Våpeneksport for over 3 mrd. kroner

  Stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell ble lagt fram fredag. Av den fremkommer det at eksport av våpen og ammunisjon beløp seg til rundt 2,8 milliarder kroner og andre militære varer til 300 millioner kroner i 2015.

 • Brei protest mot norsk våpeneksport

  Rundt 30 organisasjonar og trussamfunn protesterte mot norsk våpeneksport måndag. Heile elleve forslag om innstrammingar skal vurderast av Stortinget tysdag.

 • Norge stanser våpeneksport

  Utenriksdepartementet har stanset våpensalget til De forente arabiske emirater inntil videre, melder Dagbladet. Emiratene deltar i Saudi-Arabias krigføring i Jemen, og UD har stanset eksporten på grunn av fare for brudd på humanitærretten i Jemen.

 • Norge tiende største våpeneksportør

  Norge eksporterte våpen for 2,4 milliarder kroner i 2015. Det var en økning på 600 millioner kroner og gjør at Norge er verdens tiende største våpeneksportør. Det er særlig varegruppene «bomber, granater, torpedoer mm» som har økt mye, ifølge SSB.

 • – Bidrar til undertrykkelse

  Norges eksport av militærutstyr til autoritære regimer bidrar til at undertrykkelsen fortsetter i flere land, ifølge rapporten «Hensynsløs våpeneksport?». Det er i strid med Stortingets egne intensjoner, mener organisasjonen Changemaker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no