NRK Meny
Filetering av laks
Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Norsk sjømat

Oppsummert

2016 ble nok et rekordår for eksport av norsk sjømat. I fjor eksporterte vi fisk og skalldyr for 91,6 milliarder kroner, det er en økning på 23 prosent fra 2015.

 • Samarbeider om dyrevelferd

  Dyrevernalliansen skal bidra til Sjømat Norges prosjekt for å bedre dyrevelferden i havbruksnæringen. Prosjektet skal utvikle felles rutiner for kontroll med dyrevelferd i næringen. Ifølge Sjømat Norge, som lanserte nyheten på sin årskonferanse i Ålesund, skal de nye rutinene gjøre havbruksnæringen best på dyrevelferd. Det skriver Dyrevernalliansen i en pressemelding.

 • Meiner sjømatnæringa kan vekse

  Sjømatnæringa er stor men kan bli større, seier styreleiar Inger-Marie Sperre i Sjømat Norge. I dag er heile næringa samla i Ålesund til årskonferanse. Sperre trur sjømatnæringa har potensial til å vakse i åra framover. – Sjømat kan fylle delar av det inntektsgapet som oppstår når oljenæringa etter kvart skal fasast ut. Fiskeri står sterkt, og vi er gode på å foredle det vi tek ut av havet, samtidig så har vi eit kjempepotensial på havbrukssida, seier ho.

  Ishavsrøy i fiskedisk
  Foto: Roald, Berit / SCANPIX
 • God start på året for sjømateksport

  Norge eksporterte sjømat for 7,7 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 143 millioner kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det var en økning i eksporten av ørret, sild, klippfisk, reker og fersk og fryst torsk. Eksporten av laks og saltfisk er stabil, mens den gikk ned for makrell og kongekrabbe.

  Klippfisk frå Nils Sperre
  Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK
 • Tror ikke på nytt rekordår

  Renate Larsen, direktør i Sjømatrådet, er bekymret for utviklingen i Norge. De nyeste tallene viser et redusert forbruk av fisk på 15 prosent. Nå skal næringen, sammen med matvaregiganter og myndighetene jobbe for å snu trenden, melder Fiskeribladet.

Men Sandberg mener potensialet for norsk sjømateksport er mye større.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no