NRK Meny
Filetering av laks
Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Norsk sjømat

Oppsummert

2016 ble nok et rekordår for eksport av norsk sjømat. I fjor eksporterte vi fisk og skalldyr for 91,6 milliarder kroner, det er en økning på 23 prosent fra 2015.

 • God start på året for sjømateksport

  Norge eksporterte sjømat for 7,7 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 143 millioner kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det var en økning i eksporten av ørret, sild, klippfisk, reker og fersk og fryst torsk. Eksporten av laks og saltfisk er stabil, mens den gikk ned for makrell og kongekrabbe.

  Klippfisk frå Nils Sperre
  Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK
 • Tror ikke på nytt rekordår

  Renate Larsen, direktør i Sjømatrådet, er bekymret for utviklingen i Norge. De nyeste tallene viser et redusert forbruk av fisk på 15 prosent. Nå skal næringen, sammen med matvaregiganter og myndighetene jobbe for å snu trenden, melder Fiskeribladet.

 • Åtte tonn blåskjel trekte tilbake

  Åtte tonn blåskjel frå selskapet Snadder og Snaskum i Sør-Trøndelag blir trekt tilbake etter funn av algegift. Partiet med blåskjel er sendt ut til heile landet. Dei som eter blåskjela risikerer diare, oppkast og magekrampar.

 • Flere ønsker økt lakseproduksjon

  43 prosent vil ha økt lakseproduksjon i Norge. Det viser en undersøkelse gjort av Norstat i forbindelse med prosjektet «Laks er viktig for Norge» for Norges Sjømatråd og Sjømat Norge. Produksjonen av oppdrettslaks har latt vente på seg på grunn av blant annet lus og rømning. Seks av ti mener også at politikere bør legge bedre til rette for vekst i sjømatnæringen.

Men Sandberg mener potensialet for norsk sjømateksport er mye større.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no