Hopp til innhold
Eit nytt norsk pass
Foto: Oddgeir Sæle

Norsk pass og ID-kort

Oppsummert

Etterspørselen etter nye pass har eksplodert etter koronapandemien, og det er 7–10 ukers ventetid på å få nytt pass. Politiet ber folk ikke bestille utenlandsferie før de har fått pass.

 • Passkøene øker igjen

  Sesongen for lang ventetid på nye pass er i gang. På Trondheim sentrum politistasjon er det ingen ledige timer det neste halvåret.

  Det bekrefter Siw Hind, leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

  – Det er mange i Trøndelag som har pass som går ut eller utløper om kort tid. Det er viktig at folk kommer til oss og fornyer passene sine. Det har mange ikke gjort, sier hun til Adresseavisen.

  De som ikke får timer i Trondheim, kan reise til Stjørdal eller Heimdal, som begge har ledige timer kommende uke. (NTB)

 • 317.000 har pass som går ut i løpet av året

  Per januar er det 317 000 pass som utløper i løpet av året. For Innlandet er antallet 23 000. Det skriver politiet i en pressemelding. Derfor oppfordrer politiet innbyggere til å være tidlig ute med å bestille time.

  – Vi oppfordrer spesielt foreldre til å sjekke barnas pass da de kan ha ulik utløpsdato og fordi passene til barn og unge har kortere gyldighetstid enn voksne, sier Hilde Kristiansen Hauge, seksjonssjef ved pass/ID i Innlandet politidistrikt.

 • Norske pass dårligst i Norden

  Norske pass blir rangert på delt 7. plass i en ny, internasjonal rangering.

  Det kommer frem av data fra International Air Transport Association, som kartlegger reisedata verden over.

  Et pass fra Norge gir tilgang til 186 land i verden. Det er bak naboene våre Sverige (5. plass), Danmark (5.) og Finland (4.), og land som Storbritannia (6.), Italia (4.) og Sør-Korea (2.).

  Øverst troner japanske pass, som vil gi reisende tilgang til hele 193 land i verden.

  På bunn finner man pass fra Irak, Syria og Afghanistan.

  Norsk pass
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB
 • Dobbelt så mange søker norsk statsborgerskap

  Antall søknader om statsborgerskap er mer enn doblet etter at dobbelt statsborgerskap ble tillatt etter en lovendring i 2020. Seksjonssjef i Utlendingsdirektoratet (UDI), Øystein Tonstad Leknes, sier at krigen i Ukraina også har ført til at flere søker.

  Før 2020 mottok UDI ca. 20 000 søknader i året, mens det i 2020 kom 54.600. I 2021 var det 51.100 søkere og 2022 var det ca. 39.000 søkere.

 • Pass og nasjonalt ID-kort: Endringar i samtykke for born

  Frå og med 1. november kan føresette gi eit varig samtykke til at born skal få pass eller nasjonalt ID-kort. Begge føresette må møte opp på pass- og ID-kontoret for å gi samtykke, men treng ikkje gjere det samtidig.

  Det skriv politiet sjølv i ei pressemelding mandag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no