Hopp til innhold
Jente kidnappet på Kypros
Foto: EBU

Frifunnet for kidnapping fra Kypros

Oppsummert

En haldenser i 50-årene var etterlyst i flere år av Interpol for å ha bortført sin egen datter på Kypros. I 2021 ble han frifunnet i Søndre Østfold tingrett. Nå er han frifunnet i tingretten for andre gang.

  • Far frifunnet for kidnapping av egen datter – moren har fortsatt omsorgsretten

    En haldenser i 50-årene ble onsdag frifunnet for andre gang for å ha kidnappet sin egen datter fra Kypros i 2017. I dommen kommer det frem at tingretten mener det er moren som har kidnappet barnet fra Norge. Ikke motsatt, som både påtalemyndigheten og barnemoren har anført.

    Barnet bor i dag på Kypros hos sin mor, som fortsatt har omsorgsretten for barnet. Sol Elden er bistandsadvokat for den kypriotiske moren. I en tekstmelding til NRK skriver hun at hennes klient «noterer at samtlige domstoler i Norge og på Kypros i barnesaken har gitt henne medhold».

    – Hun har en rettskraftig dom fra Kypros fra 2017 om at hun har foreldreansvaret alene ut fra at konflikten mellom foreldrene gikk ut over barnet. Påtalemyndigheten har vært enig i dette, og nå er det opp til dem om de anker dommen, skriver Elden.

    – Vi har ikke øvrige kommentarer her av hensyn til barnet, skriver bistandsadvokaten.

  • Kypros-kidnapping: Mener det er gått prestisje i saken

    Onsdag ble en mann fra Halden i 50-årene frikjent for andre gang i tingretten for å ha kidnappet sin egen datter fra Kypros i 2017. Mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen mener det er gått prestisje i saken fra påtalemyndighetens side.

    – Når to domstoler og seks dommere har vurdert at de har tatt feil av jussen, da er det jo en prestisje som ligger bak, sier Larsen til NRK.

    Det var statsadvokat Jeanette Westlund Hegna som anket tingrettsdommen i 2021. Hun ønsker ikke å kommentere Larsens påstand. Det gjør heller ikke førstestatsadvokat Berit Sagfossen.

    Påtalemyndigheten har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal anke dommen.

    – Jeg kan dessverre ikke svare mer presist enn at det skal gis prioritet, skriver Sagfossen i en tekstmelding til NRK.

  • Frikjent for kidnapping av egen datter for andre gang

    En haldenser i 50-årene er frikjent for kidnapping av sin egen datter for andre gang, melder TV 2. Han var etterlyst av Interpol i flere år for å ha bortført sin egen datter fra Kypros i 2017.

    – Tingretten sier at den som har bortført barnet her er mor, ikke far. Tingretten sier også at påtalemyndigheten burde vurdert jussen bedre før de tok ut tiltale, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

    Mannen ble frikjent for kidnapping også i 2021. Statsadvokaten valgte senere å anke dommen, selv om aktoratet i retten ba om at han skulle frifinnes. Saken ble derfor behandlet på nytt av Søndre Østfold tingrett i januar i år.

    – Det vil bli et saftig erstatningssøksmål mot staten som en følge av dette. Jeg vet ikke hvilke summer det kan være snakk om, men det blir ikke billig, sier Larsen til Halden Arbeiderblad.

    Til NRK sier Larsen at det er snakk om et krav i millionklassen.

  • Anker egen påstand om frifinnelse

    Statsadvokaten i Oslo har valgt å anke dommen, etter at en 52 år gammel mann ble frikjent for å ha kidnappet sin egen datter fra moren på Kypros.

    Dette til tross for at aktor i saken, politiadvokat Håvard Tafjord, selv la ned påstand om å frinnene mannen etter å ha konferert med statsadvokat Jeanette Westlund Hegna, skriver TV 2.

    – Vi anker fordi vi mener at dommens premisser og dommens slutning er feil. Vi anker både fordi vi mener loven er anvendt feil, og fordi vi mener at rettens bevisvurdering er feil, sier Westlund Hegna til TV-kanalen.

    52-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen reagerer sterkt.

    – Jeg har aldri tidligere opplevd at en statsadvokat anker aktors påstand om frifinnelse. Dette er komplett ulogisk, sier hun.

  • Frifunnet for å ha bortført datter

    En norsk mann som i seks år har vært etterlyst av Interpol for å ha bortført sin egen datter fra Kypros er frifunnet på alle punkter. Forrige uke startet straffesaken mot ham i Halden tingrett. Han sto tiltalt for å «ulovlig ha tatt en mindreårig ut av landet». Torsdag falt dommen i saken. Mannen ble frifunnet på alle punkter.

    52-åringens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mener dette er noe man sjeldent opplever som advokat. – Så takk for at jeg fikk oppleve dette, men det er altfor sent. Dette skulle skjedd for fire år siden, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til TV 2.

    For barnets mor kom påstanden om frifinnelse som et sjokk. – Min klient ble veldig overrasket over aktors påstand, sier morens bistandsadvokat Sol Elden til TV 2.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no