NRK Meny
F-35
Foto: HANDOUT / Reuters

Norsk jagerflykjøp

Oppsummert

Norge har avtalt å kjøpe kampfly til en verdi av 67,9 milliarder kroner av den amerikanske produsenten Lockheed Martin. Etter omfattende problemer er flyene omsider til å brukes, melder produsenten selv.

 • F-16 koster 1 milliard pr. år

  Forsvaret regner med å bruke flere milliarder kroner på F-16-flyene i årene framover, selv om de etter hvert fases ut og erstattes med F-35. Materielldriftsutgiftene til F-16 ligger i dag på rundt én milliard kroner i året, skriver Adresseavisen.

 • Må ut med 100 mill for flydeler

  Danmark må forhåndsbetale 100 millioner kroner for å sikre seg reservedeler til kampflyet F-35, ifølge Jyllandsposten. Forsvarsministeren ber om hastebevilgningen fordi reservedeler går ut av produksjon flere år før flyprodusenten skal levere flyene.

 • Regjeringen låser jagerflykjøp

  Regjeringen vil låse beslutningen om å kjøpe 52 F-35-fly, erfarer Klassekampen. Samtidig blir begrunnelsen for at Norge trenger 52 jagerfly holdt hemmelig. Bare medlemmene i Stortingets utenriks- og forsvarskomiteen har tilgang dersom de spør om det.

 • Viser fram F-35 jagerflyet i London

  Jagerflyet F-35 skal vises fram på et flyshowet Royal International Air Tattoo utenfor London i juli, når F-35 får sin internasjonale premiere og skal for første gang vises i aksjon i lufta. Norge skal etter planen kjøpe 52 fly av typen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no