Hopp til innhold
Et av F-35A flyene på QRA beredskap for NATO på Evenes flystasjon. F-35 tar over 6. januar beredskapen etter F-16-flyene. Den planlagte markeringen av overtagelsen ble noe redusert på grunn av dårlig vær.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB

Norges nye F-35 kampfly

Oppsummert

Norge har inngått avtale om kjøp av i alt 52 nye jagerfly av typen F-35 til erstatning for F-16. Prislappen per fly er på 1,74 milliarder kroner.

  • Norge har fått sin første kvinnelige F-35-flyger

    For første gang på nesten 30 år er en norsk kvinne uteksaminert fra jagerflyskolen i USA.

    Den første norske kvinnen har lyktes med å passere det svært trange nåløyet for å bli F-35-flyger, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

    I mai 2015 ble amerikanske Christine Mau den første kvinnen som fløy F-35A. Året etter var det en israelsk kvinne, kalt kaptein «S», som konverterte fra flytypen F-16 til F-35I Adir.

    USA har, ifølge TU, hatt noen få kvinnelige F-35-piloter i sitt forsvar siden den gang.

    I Norge, som i mange andre land, er det policy å anonymisere operative jagerflypiloter. (NTB)

  • F-35 landet på motorvei

    To stk F-35A fra Ørland Flystasjon landet klokka 1500 på en motorvei i Tervo i Finland. Ikke fordi de måtte, men fordi de skulle øve.

    - Kampfly er sårbare på bakken, så ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig, sier generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret.

    F-35 lander på motorvei i Finland
    Foto: Eivind Byre / Forsvaret
  • Både stat og grunneiere anker dom om flystøy

    Både grunneiere og staten ved Forsvarsdepartementet anker saken om flystøy på Ørlandet. Trøndelag tingrett gav grunneierne delvis medhold i saken, og flere ble tilkjent erstatninger.

    Nå har staten anket saken til lagmannsretten, og også grunneiere som ikke ble tilkjent erstatninger har anket.

    Rettsaken gikk i fire uker i april.

    Grunneierne mener eiendommene deres er blitt påført en ulempe, og at husene har fått forringet verdi etter at de nye F-35-jagerflyene kom til basen.

    De viser blant annet til naboloven og at man ikke skal påføre naboeiendom urimelig eller unødvendig ulempe.

  • NATO-topp beskriver Ørlandet som strategisk viktig

    Sjefen for militærkomiteen i NATO besøkte i dag flybasen på Ørlandet. For første gang på over tretti år skal Norge være vertskap for NATOs Military Committe Conference. I dag besøkte komiteen flybasen. Admiral Rob Bauer beskriver basens plassering som veldig viktig for NATO. – Herfra kan du nå mange strategiske punkt i Russland. Og F-35 har rekkevidden. De har evnen til å jobbe sammen. Med luftforsvaret i Finland, fra Danmark og i nær framtid også med Sverige. Det er grunnen til at Ørland er veldig, veldig viktig, sier Bauer til NRK.

    Admiral og sjef for NATOs militærkomite, Rob Bauer, og forsvarssjef Eirik Kristoffersen
    Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk
  • Anker støyerstatning Ørland

    Forsvarsdepartementet anker dommen fra Trøndelag tingrett i juli der grunneiere ved Ørland flystasjon ble tilkjent erstatninger for flystøy. Det bekrefter advokat Håvard H. Holdø hos Regjeringsadvokaten, til NRK.

    Over to hundre grunneiere rundt flybasen gikk til sak mot staten.

    De mener eiendommene deres er blitt påført en ulempe, og at husene har fått forringet verdi etter at de nye F-35-jagerflyene kom til basen.

    Anken vil bli levert innen fristen den 18. september, sier Holdø.

    Det er fortsatt uklart hvordan de berørte grunneierne forholder seg til dommen. Det er stor variasjon i om de har fått erstatning eller ikke.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no