Hopp til innhold

Norges Bank advarer norske turister

Nordmenn i utlandet opplever at de i flere land ikke lenger får vekslet inn norske sedler i lokal valuta. Nå ber Norges Bank nordmenn om å ta grep før turen.

Mange satser på å ta norske sedler med seg på utenlandsferien for å finansiere oppholdet. Dette er for tiden ikke den sikreste måten å ordne utenlandsturen på, har mange fått erfare.

Norges Bank opplyser til NRK at de ennå ikke har full oversikt over hvilke land som nå ikke tar imot norske sedler, men turister både i Thailand og Bulgaria rapporterer at de er blitt avvist når de skal veksle inn norske sedler i lokal valuta.

Reiseselskapet Ving har sendt ut en melding til sine reisende der de advarer sine gjester mot at det ikke lenger er mulig å veksle inn norske kroner i den lokale valutaen lev i Bulgaria.

Rådet fra Norges Bank er å kontakte din egen bank for å få siste informasjon, om du er i tvil om du kan veksle norske kroner til lokal valuta.

Et annet råd er å veksle her i Norge eller bruke alternative betalingsmåter enn kontanter.

Årsaken til at den norske kronen ikke kan veksles, handler om at norske banker er blitt mer restriktive med å kjøpe disse tilbake fra utlandet på grunn av hvitvaskingsloven.

Også den svenske og danske kronen opplever det samme. Nasjonalbankene i Sverige og Danmark innbyggerne sine om å droppe å ta med seg hjemlig valuta på ferie.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no