Hopp til innhold

– Dette har vi aldri sagt

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) lener seg på Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon når han vil åpne for mer bruk av midlertidige ansettelser. – Det kan jeg ikke erindre at vi har argumentert for, sier generalsekretæren.

Liv Arum

– En statsråd må være etterrettelig i sine sitater, sier generalsekretær i FFO, Liv Arum.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I dag møtte Norges nye arbeidsminister Robert Eriksson til debatt i Politisk Kvarter i NRK P2. Tema var midlertidige ansettelser, som Eriksson ønsker mer av. Han hevder det vil gi et mer inkluderende arbeidsliv.

– Det er to sider av samme sak på noen områder. Mange innvandrere og ungdommer står utenfor arbeidslivet. Ved å lage enklere regler rundt midlertidighet, vil flere av disse få prøve seg i jobb. Det blir en port inn, hvor de kan vise hva de duger til, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

FFO kontaktet departementet

I debatten deltok også Unio-leder Anders Folkestad. Han ville vite hvilken dokumentasjon Eriksson har på at midlertidige ansettelser gir flere faste jobber i arbeidsmarkedet.

– Blant annet arbeidslivsmeldingen fra den forrige regjeringen. Jeg lytter også til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). De sier at det er for få midlertidige stillinger, slik at funksjonshemmede ikke slipper til i arbeidslivet. Det er klokt av meg å lytte også til dem som sliter med å komme inn i arbeidslivet, sier Eriksson.

Generalsekretær Liv Arum i FFO, avviser derimot at dette er et ønske fra deres side.

– Jeg kan ikke erindre at vi har prosedert for at vi trenger mer midlertidige ansettelser. Vi har i dag tatt kontakt med Arbeidsdepartementet for å høre hva det er han viser til, sier Arum til NRK.

Robert Eriksson Frp arbeidsminister

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) innrømmer at han «uttrykte seg upresist» da han tok FFO til inntekt for sitt syn på midlertidige ansettelser.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Ikke tro på midlertidighet

Hun har også sendt et motsvar til Klassekampen, der Eriksson på lørdag hevdet at «FFO i en rapport fra 2011 beskriver mangelen på midlertidige jobber som funksjonshemmede kan prøve seg i som et problem».

– Også i Klassekampen brukte han oss som alibi i sin argumentasjon for mer midlertidighet. Jeg synes det er litt pussig, så vi skal grave litt mer i dette, sier Arum.

– Midlertidighet går dårlig sammen med folks behov for trygghet i hverdagen. Og er det én gruppe som er avhengige av trygghet i sitt forhold til arbeidsgiver, så er det funksjonshemmede, sier Arum.

– Tror du at flere midlertidige stillinger vil føre til at flere funksjonshemmede kommer inn i arbeidslivet?

– Nei, jeg har ikke tro på det. For veldig mange er det et større problem at det ikke finnes deltidsstillinger hvor man kan kombinere trygd og arbeid. Det ville hatt større effekt enn midlertidig arbeid, mener Arum.

Hun innrømmer imidlertid at dette kravet går på tvers av det de fleste politikere jobber for, nemlig at flere skal jobbe heltid.

«Uttrykte meg upresist»

Etter en henvendelser fra både FFO og NRK sender Eriksson i ettermiddag denne e-posten, der han trekker tilbake påstandene om FFO:

«Jeg uttrykte meg upresist da jeg uttalte at Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sier at det er for få midlertidige stillinger, slik at funksjonshemmede ikke slipper til i arbeidslivet. Det jeg burde sagt var at jeg i løpet av mine åtte år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har fått en rekke henvendelser fra funksjonshemmede, som sier at en større tilgang på midlertidige stillinger ville gjort det lettere for funksjonshemmede å bli inkludert i arbeidslivet.»

– Må være etterrettelig

Liv Arum i FFO er glad for at uklarhetene nå blir oppklart.

– En statsråd må være etterrettelig i sine sitater, sier hun.

– Eriksson skriver at en rekke funksjonshemmede har sagt til ham at mer midlertidighet ville gjort det lettere for funksjonshemmede å bli inkludert i arbeidslivet. Er dette noe du også hører fra dine medlemmer?

– Nei, det er ikke det, sier Arum.

Hun presiserer at FFO har hatt «et veldig ok forhold til Eriksson» gjennom hele forrige stortingsperiode.

– Ærlig opptatt av funksjonshemmede

– Jeg oppfatter at han er ærlig opptatt av å få funksjonshemmede ut i arbeid, sier Arum.

– Så det er metodene dere er uenige om?

– Det er nok i detaljene at uenighetene kommer fram, sier Arum.

På spørsmål om hvilket punkt i arbeidslivsmeldingen Eriksson sikter til, viser departementet til punkt 3.4 side 65, og særleg setninga «Fleirtalet av dei mellombels tilsette vil ende opp med fast tilsetning i løpet av ein toårsperiode.»

Dette punktet refererer til en Fafo-undersøkelse fra 2002, skrevet av Frode Longva.

Opprørt

Karin Andersen (SV)

Karin Andersen sier Eriksson løper de rikeste og sterkestes ærend.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er opprørt over forslaget fra Eriksson:

– Arbeidsministeren løper de rikeste og sterkestes ærend og skyver unge og funksjonshemmede foran seg. Det bør han slutte med. Det er feigt og uriktig.
Jeg har hatt ansvar for dette feltet i Stortinget i 16 år og det har aldri kommet et slikt ønske fra funksjonshemmede. Tvert imot, sier Andersen.

Hun påpeker at det unge funksjonshemmede trenger er et trygt arbeidsliv, ikke utrygghet, lengre arbeidsdager, mer helgearbeid og press på arbeidstidsordningene.

Andersen ber Eriksson være ærlig:

– Vær ærlig. Dette er høyreideologi og til fordel for arbeidsgiverne og ikke arbeidstakerne.

AKTUELT NÅ