Hopp til innhold

Norge skal trolig ikke bruke Merck-pille

Helsedirektoratet har kjøpt 8640 behandlinger med legemiddelselskapet Mercks nye koronapille. Den skal Norge trolig ikke bruke, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK:

– Vi kan benytte den i spesielle sammenhenger, men det er gjort foreløpige vurderinger som tilsier at vi ikke tilrår at de brukes i stort omfang i primærhelsetjenesten. Så leter vi etter om det kan være undergrupper som kan ha glede av medisinen, sier Guldvog.

Han sier at en av årsakene er at spesialisthelsetjenesten i Norge er så god, at pasienter som er smittet med covid-19 ikke har bedre prognose dersom de får medisinen.

– Vi tror ikke den bidrar til å forbedre utsiktene, dermed er det ingen grunn til å ta den i bruk. Det var lovende resultater i den første delen av studiene, men i den andre delen var resultatene mindre lovende og viste ikke vesentlig virkning av medisinen, sier Guldvog.

Medisinen har tidligere fått godkjennelse i Storbritannia, og fått nødgodkjenning av det europeiske legemiddelverket. Legemiddeltilsynet i USA har godkjent at pillen kan brukes for å hindre alvorlig sykdom blant utsatte koronasmittede personer.

Frankrike har avbestilt medisinen etter at en ny studie ga dårligere resultater enn først antatt, og i Danmark synes leger medisinen er for dårlig for pasientene deres.

helsedirektør Bjørn Guldvog
Foto: Peter Svaar / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no