Hopp til innhold
Det danske forsvaret har sluppet dette bildet av gasslekkasjen ved Nord Stream 2 tatt fra et F-16 fly som er stasjonert på Bornholm
Foto: Det danske forsvaret

Gassrørledningen Nord Stream

Oppsummert

26. september blei det registrert rystingar ved gassrøyrleidningane Nord Stream 2 og Nord Stream 1 søraust for Bornholm. Danske og svenske styresmakter etterforskar saka, og meiner lekkasjen er resultat av ei medviten handling og mistenker sabotasje.

  • Russland: Absurd at Danmark stopper Nord Stream-etterforskningen

    Kreml-talsperson Dmitry Peskov kritiserte mandag Danmark for å stoppe etterforskningen av sabotasje av Nord Stream-gassrørene som kobler Russland og Tyskland.

    – Situasjonen er nær absurd. På den ene siden erkjenner de at det fant sted en bevisst sabotasje, men på den andre siden beveger de seg ikke fremover, sa Peskov til journalister, som siteres av nyhetsbyrået AFP.

  • Dansk politi: Stopper etterforskinga av Nord Stream

    Københavns politi og PET har ikkje grunnlag for å halde fram etterforskinga, skriv dei i ei pressemelding.

    26. september 2022 blei det registrert rystingar ved gassrøyrleidningane Nord Stream 2 og Nord Stream 1 søraust for Bornholm.

    Dansk og svensk politi meinte at lekkasjen var ei medviten handling og starta etteforsking.

    Men no er begge etteforskingane lagt ned.

    Gassleidningane går frå Russland til Tyskland.

    Nord Stream i Østersjøen
    Foto: NTB
  • Svensk Nord Stream-etterforskning legges ned

    Granskingen av Nord Stream-sabotasjen legges ned, skriver svensk påtalemyndighet i en pressemelding.

    Det melder flere svenske medier, blant andre SVT.

    Svensk sikkerhetspoliti har i drøyt 16 måneder etterforsket saken om grov sabotasje mot gassledningene i Østersjøen. Men nå legges den svenske etterforskningen ned.

    Den svenske påtalemyndigheten opplyser i pressemeldingen at hovedformålet med etterforskningen var å finne ut om svenske borgere var involvert i hendelsen eller om svensk grunn ble brukt under gjennomføringen. Ingen av delene var tilfelle, konkluderer de i pressemeldingen.

    Både Sverige, Danmark og Tyskland har etterforsket eksplosjonene utenfor Bornholm som ødela de to rørledningene i september 2022. Men det er så langt kommet få opplysninger om hva som er avdekket.

    Den tyske etterforskningen fortsetter, opplyser riksadvokat Mats Ljungqvist.

    – Den tyske forundersøkelsen fortsetter og på grunn av hemmeligholdet som råder for internasjonalt rettslig samarbeid kan jeg ikke kommentere samarbeidet som har funnet sted ytterligere. Med henvisning til dette vil jeg heller ikke kunne kommentere noe ytterligere om konklusjonene i den svenske etterforskningen eller kommentere eventuelle mistenkte personer i den svenske etterforskningen, sier han.

    Ifølge lekkasjer til tyske medier peker flere spor i retning av Ukraina. Ukraina har på sin side anklaget Russland for å stå bak, skriver NTB.

    Ifølge Reuters har dansk politi onsdag varslet om mer informasjon knyttet til Nord Stream-etterforskningen innen kort tid.

    I en uttalelse fra Kreml sier Russland at det er «bemerkelsesverdig» at Sverige nå legger ned sin etterforskning.

    Russland påstår også at de flere ganger spurte om informasjon om den svenske etterforsknignen, men at de ble nektet dette.

    – Nå må vi vente å se hva Tyskland gjør, ettersom de mistet mye i dette angrepet, heter det i uttalelsen, ifølge Reuters.

    Kreml hevder også at vestlig media ikke ser objektivt på saker som omhandler Russland.

  • Russland: Har ikke fått innsyn i Nord Stream-etterforskningen

    Russland har gjentatte ganger har bedt om detaljer i etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen, uten å få det.

    Det sier Kremls talsperson Dmitry Peskov tirsdag, ifølge Reuters.

    Over ett år har gått siden sabotasjen mot gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 mellom Russland og Tyskland. Det svenske sikkerhetspolitiet etterforsker hendelsen som grov sabotasje.

    Svenske myndigheter vil komme med en konklusjon i etterforskningen onsdag.

    Russland mener ett eller flere vestlige land står bak sprengningen av rørledningen, og har krevd uavhengig internasjonal etterforskning av hendelsen.

  • Svenske myndigheter varsler Nord Stream-avgjørelse denne uken

    I løpet av de neste dagene kommer svenskene med en avgjørelse i etterforskningen av sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene.

    – Jeg kan ikke si om det blir i morgen eller onsdag eller torsdag, men en avgjørelse er på vei, sier etterforskningsleder Mats Ljungqvist til Expressen.

    Over ett år har gått siden sabotasjen mot gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 mellom Russland og Tyskland. Det svenske sikkerhetspolitiet etterforsker hendelsen som grov sabotasje.

    Ljungqvist vil ikke si hva avgjørelsen som kommer denne uken, handler om.

    Flere land, blant dem Tyskland og Danmark, har også etterforsket lekkasjene. Ljungqvist sier at Sverige samarbeider med andre land om hvordan de skal kommunisere dette neste steget i saken.

    Ljungqvist har i løpet av etterforskningen ikke kommentert mistanker om hvem som kan ha utført angrepene. Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland uttalt at en seilbåt ved navn Andromeda er hovedsporet. Båten skal ha blitt brukt til å frakte sprengstoffet som ble brukt til å ødelegge gassrørledningene. (NTB)

    Gasslekkasje fra Nord Stream-ledningen i Østersjøen
    Foto: Svensk kystvakt / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no