Hopp til innhold
nødnett
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Nødnettet

Oppsummert

Det nye heldigitale nødnettet er et landsdekkende digitalt radiosamband for nødetatene. Nettet har kostet seks milliarder kroner. Det nye nødnettet ble satt i drift i 2015.

  • Nødsentralen kan ta imot videoanrop

    Nød- og legevaktsentraler over store deler av landet har tatt i bruk videostrømming fra innringeres mobiltelefoner. Folk som ringer nødnumrene, kan nå gi operatøren tillatelse til å se gjennom mobilkameraet.

    – I uklare situasjoner har video hjulpet operatørene til å forstå hva som skjer hos innringeren. Det har vært direkte livreddende i noen tilfeller, sier Steinar Olsen, avdelingsdirektør for akuttmedisin og beredskap i Helsedirektoratet.

    Hittil er det gjennomført godt over 100.000 videooverføringer med løsningen, som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet.

    (NTB)

  • Ny varslingstjeneste skal styrke beredskapen

    Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet lanserte tirsdag Nødvarsel på mobil sammen med tre mobiloperatører.

    Med på lanseringen var også Politidirektoratet (POD) og Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB).

    Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Et nødvarsel inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

    Det blir i første omgang en nasjonal varslingstjeneste, men den skal etter hvert også bli videreutviklet lokalt.

    Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier dette er et viktig satsingsområde for å styrke beredskapen på en enkel og informativ måte.

    – Dette er et viktig tiltak som er med på å varsle og forebygge innbyggerne mot akutte hendelser som kan true mot liv og helse, sier Mehl.

    Det er politiet og Sivilforsvaret som avgjør hvilket område som skal varsles, og som sender ut selve varselet.

    (NTB)

    Emilie Enger Mehl og Sigbjørn Gjelsvik me4d mobiltelefoner i hendene
    Foto: Hanna Johre / NTB
  • Naudnettet er nede

    Uveret har ført til at naud- og telefonnettet er nede fleire stadar i Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet.

    – Store delar av telefonnettet til Telenor, Telia og Ice er nede i disse områda, seier avdelingsleiar for kommunikasjon i Vestre Viken helseføretak, Hege Frostad Dahle til NTB.

    Mange av basestasjonane i desse områda går no på reservestraum. Fleire stasjonar kan falle ut om straumbrotet varer lenger. Det kan bli verre enn det er no, seier Dahle.

    På spørsmål om kor alvorleg sitasjonen er når det kjem til liv og helse svarar han:

    – Det er ein avlorleg situasjon.

    Ringerike brann skriv på Twitter at dei har bemanna brannstasjonen på Nes og ber folk møte direkte der slik at dei kan få varsla vidare om nokon treng hjelp.

    Grunna uveret som herjar på Sør og Austlandet er det problem med mobilnettet også i Flå. Sør-Aust politidistrikt skriv på Twitter at det vil stå ein ambulanse ved McDonalds i Flå med blålys på om nokon skulle trenge akutt helsehjelp.

    Det blåser fortsatt kraftig i Buskerud.
    Foto: Harald Reitan
  • Trøbbel for naudnettet

    Ringerike brann skriv på Twitter at store delar av mobilnettet rundt Nes i Ådal er ute av drift og det er vanskeleg å få varsla naudetaten. Dei har difor bemanna brannstasjonen på Nes og ber folk møte direkte der slik at dei kan få varsla vidare om nokon treng hjelp.

    Grunna uveret som herjar på Sør og Austlandet er det problem med mobilnettet også i Flå. Sør-Aust politidistrikt skriv på Twitter at det vil stå ein ambulanse ved McDonalds i Flå med blålys på om nokon skulle trenge akutt helsehjelp.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no