NRK Meny
Hongkong demo for Liu Xiaobo
Foto: DALE DE LA REY / AFP

Nobelprisvinner Liu Xiaobo

Oppsummert

Den kinesiske nobelprisvinneren og dissidenten Liu Xiaobo døde i 2017 av leverkreft. Han satt fengslet i mange år, og kinesiske myndigheter nektet ham å dra til Oslo for å ta imot fredsprisen i 2010. Hans enke Liu Xia kom i juli til Tyskland.

 • Solberg om enken: – Leit

  Erna Solberg sier det er uproblematisk at Liu Xia kommer til Norge. – Det er leit hun har blitt sittende i husarrest for anklager som var rettet mot hennes mann. Men det viktigste nå er at man faktisk har funnet en løsning, sier Erna Solberg til NTB.

 • Håper enke kan motta fredspris

  Nobelkomiteen er glad for at fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia i dag har fått forlate Kina etter åtte år i husarrest. Komiteleder Berit Reiss-Andersen håper hun vil besøke Oslo og ta imot prisen på den avdøde ektemannens vegne.

 • Liu Xiaobos enke ut av Kina

  Nobelprisvinner Liu Xiaobos enke, Liu Xia, er på vei til Europa etter å ha blitt nektet å forlate Kina de siste åtte åra, opplyser en kilde til nyhetsbyrået AP. Ektemannen, som i 2010 fikk fredsprisen for sitt arbeid for demokrati, døde i juli i fjor.

 • Ny video av Liu Xiaobos enke

  I videoen ber Liu Xia, enka til den kinesiske fredsprisvinnaren Liu Xiaobo, om å få tid til å sørge. Ein ven av paret, regimekritikaren Hu Jia, seier til AFP at han trur kinesiske styresmakter har tvinge Liu Xia til å stille opp i videoen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no