Hopp til innhold
Netthets
Foto: AP/Skjermdump/Politiet

Netthets og hatefulle ytringer

Oppsummert

Sosiale medier og kommentarfelt er for ofte preget av hatprat og hets. Ytringene er i mange tilfeller straffbare, men blir ikke alltid anmeldt. Regjeringen har åpnet en nettportal mot hatefulle ytringer, hatytringer.no.

 • Mann dømt i Høyesterett for Facebook-kommentarer

  En mann bosatt i bergensregionen er dømt i Høyesterett for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot en transperson. Truslene ble fremsatt i flere ytringer på Facebook. Det er første gang en sak av denne karakteren blir tatt opp i Høyesterett.

  Saken har tidligere vært i lagmannsretten og tingretten, men gikk helt til Høyesterett.

  Mannen er dømt til 15 dager betinget fengsel og en bot på 15.000 kroner.

  – Vi er veldig fornøyd med gjennomslag for dette synet. Denne typen sjikanøse ytringer bikker langt over det som er ytringsfrihet. Når det blir fullt av hat mot transpersoner så er det over grensen for hva som er lovlig, og det har Høyesterett nå bekreftet, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen til NRK.

 • – Hets mot ungdomspolitikere truer demokratiet

  At unge politikere hetses på nett, utgjør en trussel mot demokratiet. Det mener stortingspolitiker Marian Hussein (SV) og KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland.

  – Nett-troll forsøpler samfunnsdebatten. Vi må kunne være uenige og tåle at vi har ulike meninger uten at vi henfaller til personangrep, sier Hadle Rasmus Bjuland, leder i KrFU og lokalpolitiker, til Vårt Land.

 • Politiet etterforskar trugsel mot J. K. Rowling etter Rushdie-tweet

  Politiet i Scotland etterforskar ei melding om trugslar retta mot forfattar J. K. Rowling etter at ho la ut ei fordømmande melding om knivstikkinga av forfattar Salman Rushdie på Twitter. Det melder Reuters.

  Harry Potter-forfattaren skreiv at ho følte seg veldig kvalm etter at ho høyrde om knivstikkinga, og at ho håpa det vil gå bra med Rushdie. Ein brukar svarte «Ikkje bekymra deg, du er neste».

  Seinare tvitra ho at Twitter ikkje meinte at meldinga var i strid med deira retningslinjer, og deretter at politiet var involvert i saka.

  J.K. Rowling tvitrer: Feeling very sick right now. Let him be ok. 
Anonymisert bruker svarer: Don't worry you are next
  Foto: Skjermdump / Twitter
 • Lagmannsretten avviste anke om hatefulle ytringer

  Lagmannsretten har avvist anken fra en mann som ble dømt for hatefulle ytringer knyttet til et menneskes kjønnsidentitet. Dermed blir fengselsdommen stående.

  Mannen ble i tingretten dømt til 21 dager betinget fengsel, samt til å betale en bot på 15.000 kroner. Det er første dommen i sitt slag, skriver Bergensavisen.

 • Politiet ser ikke på Breivik-utrop som hatefull ytring

  Under et digitalt medlemsmøte for Ap og AUF i Tromsø 18. januar dukket uvedkommende opp og ropte og skrev støtteerklæringer til Anders Behring Breivik.

  Nå sier politiet til Nordlys at de som står bak Breivik-utropene ikke vil bli straffeforfulgt etter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer.

  Politiet har tidligere sagt til NRK at de mistenkte er mindreårige. Til avisa sier politiet nå at de to skal være 14 og 15 år gamle.

  Saken er ikke ferdig etterforsket.

  Blant deltakerne i møtet var det mange unge AUF-ere, og i tillegg to personer som selv var direkte eller indirekte berørt av 22. juli.

  Hendelsen skjedde samme dag som Breiviks sak om prøveløslatelse startet.

  Arbeiderpartiet anmeldte saken dagen etter møtet.

  – Det vil kunne rammes av § 266 om hensynsløs atferd, sier politifullmektig Victoria Nygård i seksjon for påtale i Troms politidistrikt til Nordlys.

  Tromsø Arbeiderparti hatefull ytring
  Foto: SKJERMPDUMP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no