Hopp til innhold
TV Critics Watch-Mandela Nelson Mandela
Foto: Theana Calitz / Ap

Nelson Mandela

Oppsummert

Nelson Mandela døde i 2013, 95 år gammel. Han fikk Nobels fredspris i 1993. Hans fødselsdag 18. juli feires hvert år i Sør-Afrika.

 • Nøkkelen til Mandelas fengselscelle på auksjon

  Nøkkelen til Nelson Mandelas fengselscelle på Robben Island skal selges på auksjon, noe som har ført til protester.

  Nøkkelen er en av flere gjenstander fra frigjøringsheltens liv som går under hammeren på en auksjon i New York 28. januar.

  De fleste gjenstandene kommer fra medlemmer av Mandelas familie, og inntektene skal etter planen finansiere et museum og minnesmerke i landsbyen der Sør-Afrikas første svarte president er gravlagt.

  Nøkkelen til Mandelas fengselscelle er det hans mangeårige fangevokter Christo Brand som har bidratt med. De to ble nære venner i fengselet, og vennskapet varte til Mandelas død i 2013.

 • Feirer at Mandela ville vært 100 år

  Sør-Afrika feirer denne uka at det er hundre år siden Nelson Mandela ble født. Mandela døde i 2013, men er et nasjonalt ikon og et forbilde med sin utrettelige kamp mot apartheidregimet og for sin forsoningspolitikk.

 • FN markerer Mandelas hundreårsdag

  FN markerer neste høst at det er 100 år siden Nelson Mandela ble født. Organisasjonen skal arrangere et toppmøte der verdensfred står på dagsorden. Møtet har fått navnet «Nelson Mandela Peace Summit». Flere FN-topper og verdensledere skal tale.

 • Mandelas bo

  Flere av de etterlatte har allerede startet forretningsvirksomhet der Mandelas navn brukes til å selge vin, klær og kunst. Mandelas bo består blant annet av to stiftelser, Nelson Mandela Center of Memory og Nelson Mandela Children's Fund.

Webvid26 HD Norge (uten redundans)
Barnebarnet til Nelson Mandela, Nandi Mandela, taler i begravelsen.
Ahmed Kathrada satt 26 år sammen med Nelson Mandela i fengsel.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no