Hopp til innhold
Aleksej Navalnyj i fengselscelle i mai 2022
Foto: Reuters

Aleksej Navalnyj

Oppsummert

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble 16. februar meldt død av fengselet der han var innsatt. Han sonet en straff på over 30 år i Sibir. Navalnyj ble fengslet i 2020 da han vendte tilbake til Russland etter behandling i Tyskland.

  • EU vil vedta Navalnyj-sanksjoner mot Russland

    EU-landene vil mandag vedta egne sanksjoner mot dem som var involvert i dødsfallet til den russiske politikeren Aleksej Navalnyj.

    Også sanksjoner mot Hamas og voldelige israelske bosettere står på dagsordenen på mandagens utenriksministermøte i Brussel.

    EUs utenrikssjef Josep Borrell er sikker på at sanksjonene blir vedtatt.

    – Det ser ut til at vi kommer til å bli enige i dag, sa han på vei inn til ministerrådsmøtet.

    Navalnyj-sanksjonene skal rette seg mot drøyt 30 «individer og enheter», deriblant tjenestemenn i fengselet, som var involvert i Navalnyjs død, opplyser en høytstående tjenestemann i EU.

    (NTB)

  • Putin om Navalnyj: Han skulle aldri ha kommet tilbake

    Russlands president kommenterte dødsfallet til den avdøde opposisjonslederen Aleksej Navalnyj på en pressekonferanse søndag kveld.

    Putin sier at han noen dager før Navalnyjs død ble informert av en medarbeider om planene om utveksling av Navalnyj mot en av deres borgere som sitter fengslet i Vesten.

    – Han rakk ikke å snakke ferdig før jeg sa «jeg er enig», sa Putin.

    Putin sa også at det alltid gjør inntrykk når noen forlater livet, også i fengsel.

    Han la også til.

    – Har ikke det også skjedd i USA

  • Navalnyjs enke i stemmekø i Berlin

    Aleksej Navalnyjs enke Julia Navalnaja tok del i protesten mot valget i Russland da hun klokka 12 søndag stilte seg i kø for å stemme på ambassaden i Berlin.

    Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj la ut et bilde av Navalnaja i køen ved Russlands ambassade i Berlin sammen med andre russere, skriver NTB.

    Aktivister sier at mange ropte navnet hennes og klappet.

    Navalnaja oppfordret før valget flest mulig til å protestere mot valget og president Vladimir Putin ved å møte opp presis klokka 12 for å oversvømme valglokalene.

    Aleksej Navalnyjs enke Julia Navalnaja tok del i protesten mot valget i Russland
    Foto: AFP
  • Navalnyjs folk melder om valgprotester i flere byer

    Det har vært protester mot valget i Russland i en rekke av landets byer, melder organisasjonen til den avdøde opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

    Både i Vladivostok og andre byer i Sibier, som Novosibirsk, Omsk og Irkutsk, meldes det om folk som tok del i protesten der folk skulle oversvømme valglokalene presis klokka 12.

    Hundrevis av mennesker stilte seg også i kø ved et valglokale før klokka 12 i Jekaterinburg i Uralfjellene, skriver NTB.

    Navalnyjs enke Julia Navalnaja, som er i eksil utenfor Russland, oppfordret før valget flest mulig til å ta del i protesten.

    Valget der president Vladimir Putin ikke har reelle motkandidater, startet fredag og avsluttes når de siste valglokalene i Kaliningrad stenger søndag kveld.

    Valg i Russland
    Foto: AFP
  • Litauen hevder russisk spesialtjeneste sto bak angrep på Navalnyj-alliert

    Leonid Volkov, en nær alliert av Aleksej Navalnyj, ble angrepet tirsdag kveld utenfor hjemmet sitt i Litauens hovedstad Vilnius.

    Ifølge Litauens sikkerhetstjeneste ble angrepet utført av russiske spesialsoldater, skriver Reuters.

    Ifølge Litauen sikter russisk etterretning seg målrettet inn på de baltiske landene og rekrutterer personell både i Litauen, Latvia og Estland, samt Polen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no