Hopp til innhold
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg etter møte med president Joe Biden.
Foto: Mandel Ngan / AFP

Nato-toppmøte

Oppsummert

Det neste Nato-toppmøtet skjer i Vilnius i Litauen 11. og 12. juli. Sveriges Nato-søknad står på planen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har takket ja til å være gjest på møtet.

 • Zelenskyj: Ukraina har bedre sikkerhetsgrunnlag enn noen gang

  Nato-toppmøtet har gitt Ukraina et sikkerhetsgrunnlag som landet aldri før har hatt, og åpnet for en vei inn i forsvarsalliansen, sier Ukrainas president.

  – Dette er meget viktig. For første gang siden uavhengigheten vår har vi fått etablert et sikkerhetsgrunnlag for Ukraina på landets vei inn i Nato, sier president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale.

  Zelenskyj gjentar i talen uttalelser han kom med på Nato-toppmøtet i Litauen onsdag om at «vi har fjernet enhver tvil og tvetydighet om hvorvidt Ukraina kommer inn i Nato. Det skal skje».

  På Nato-toppmøtet i Vilnius slo Nato-lederne fast at Ukraina hører hjemme i Nato, men at landet må oppfylle en rekke krav for å kunne bli medlem. Noe tidsskjema for medlemskap finnes ikke, og Ukraina kan ikke bli med i alliansen så lenge landet er i krig.

  (NTB)

 • Russland mener Nato er tilbake med sine «kalde krigsordninger»

  «Den militære alliansen er tilbake til sine ordninger for den kalde krigen», uttaler utenriksdepartementet i Russland etter Nato-toppmøte i Vilnius, skriver CNN.

  – «Natos forsøk på å dekke over aggressive ambisjoner og handlinger med FN-pakten tåler ikke gransking. Alliansen og verdensorganisasjonen har ingenting til felles», uttaler departementet.

  Russland vil analysere resultatene av Nato-møte i Vilnius og svare i tide ved å bruke «alle midler og metoder som er til disposisjon», heter det videre.

 • Zelenskyj krev tidsplan for ukrainsk Nato-medlemskap

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj går hardt ut mot at fleire Nato-land nølar med når Ukraina kan bli ein del av alliansen.

  – Det er absurd om det ikkje blir sett ein tidsplan, verken for invitasjon eller for når Ukraina kan bli medlem, skriv han på Telegram.

  Nato-landa er samla i Vilnius til toppmøte, blant anna for å drøfte ein ukrainsk medlemskapssøknad. USA har sagt at Nato vil kunne komme fram til ein plan for korleis Ukraina kan bli medlem, men utan tidsfristar.

  Zelenskyj kjem til Vilnius tysdag kveld for å delta på samtalar med Nato-landa onsdag.

 • G7 vil forplikte seg for Ukraina

  G7-landa vil komme med ei erklæring om at dei vil bidra til å sikre Ukraina etter at det er oppnådd fred i landet. Det sa Tysklands forbundskanslar Olaf Scholz ved starten av Nato-toppmøtet i Vilnius tysdag, melder AFP.

  – G7-landa vil gi ei felles erklæring som uttrykker dette, og korleis dette konkret vil bli oppfylt av det enkelte land, sa Scholz.

 • Frankrike gir langtrekkende missiler til Ukraina

  Frankrikes president Emmanuel Macron lover bort langtrekkende missiler til Ukraina i det han ankommer Nato-toppmøte i Vilnius.

  – I lys av situasjonen og motoffensiven som utføres av Ukraina, har jeg besluttet å øke leveransene av våpen og utstyr og å gi ukrainerne dype angrepsevner, sier Macron.

  Frankrike har tidligere avstått fra å gi Ukraina langtrekkende missiler, da det åpner for ukrainske angrep på russisk territorium.

  Russland reagerer sterkt og sier en slik beslutning vil få følger for Ukraina.

  – Levering av langtrekkende raketter til Ukraina er en feil som vil få konsekvenser for Ukraina, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov og legger til at Russland da vil måtte introdusere raketter med samme rekkevidde.

Rishi Sunak
USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

Nato-toppmøte: Biden advarer Putin

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no