Hopp til innhold

Nato-erklæring: Ukrainas vei mot medlemskap er «irreversibel»

Nato vil støtte Ukraina på landets «irreversible» vei mot Nato-medlemskap, heter det i et utkast til slutterklæring fra Nato-toppmøtet som NTB har sett.

– Ukrainas fremtid er i Nato, heter det i utkastet.

– Vi vil fortsette å støtte Ukraina på deres irreversible vei til full euroatlantisk integrasjon, inkludert Nato-medlemskap, heter det videre.

Hvordan Nato skal formulere seg om Ukraina i slutterklæringen har vært blant de store sakene på Nato-toppmøtet i Washington. Nato-landene har i ukevis kjempet om ordlyden, særlig om ordet «irreversibel» skulle med.

Tunge medlemsland som USA og Tyskland har strittet imot av frykt for at dette vil provosere Russland ytterligere.

Samtidig var det viktig for en rekke andre land, deriblant Norge, at erklæringen skulle være enda tydeligere enn fjorårets erklæring fra toppmøtet i Vilnius.

Erklæringen inneholder imidlertid ingen formell invitasjon til Ukraina om medlemskap, ei heller en tydelig tidslinje for når denne kan komme.

– Vi forsikrer igjen at vi vil være i en posisjon til å sende en invitasjon til Ukraina når de allierte er enige og forutsetningene er innfridd, heter det i erklæringen.

Slutterklæringen skal vedtas torsdag, og det kan fortsatt komme endringer. En Nato-kilde sier til Reuters onsdag at det allerede er enighet om slutterklæringen. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no