Hopp til innhold
Beslag narkotika
Foto: Politiet

Narkotikabruk

Oppsummert

Rusreformutvalget foreslår at rusmisbrukere i framtiden skal få hjelp framfor straff. Ekspertene mener at bruk og besittelse av narkotika til eget bruk ikke lenger skal være straffbart, men at narkotika ikke blir legalisert.

  • Politiet: Svært farlig narkotisk stoff påvist hos et barn i Tromsø

    Stoffet etonitazen ble nylig påvist i en pasientprøve fra et barn på under 15 år på Universitetssykehuset i Tromsø.

    Etonitazen er et kunstig opioid som er 100 ganger mer potent enn morfin. Ved inntak er det stor fare for livstruende forgiftning, respirasjonsstans og død, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

    Tilfellet som nå er oppdaget i Tromsø, gjaldt et barn under 15 år. Vedkommende fikk behandling på sykehuset og overlevde.

    – Vi er bekymret for at barn og unge kommer i kontakt med stoffet, og ber foreldre og andre være spesielt oppmerksomme, sier seksjonsleder Lars Lindén ved Tromsø politistasjonsdistrikt.

    Stoffet kan opptre i ulike former som blant annet pulver, tabletter, nesespray.

  • Beboere bekymret for åpent dopsalg

    Beboere på Grønland i Oslo er bekymret over åpenlys dophandel og kriminalitet i området.

    Det skriver avisa Vårt Oslo.

    Beboerforeningen mener politiet er for lite til stede, og ønsker mer handling.

    Politiet lover bedring, og sier til avisa at tryggheten på Grønland skal prioriteres høyt.

    Grønland
    Foto: Johan Moen / NRK
  • Tar grep mot vald og narkotika

    Lillehammer vidaregåande skole set i verk tiltak for å hindre vald i ungdomsmiljøa.
    På begge avdelingane på skolen blir det ein ekstra miljøarbeidar for å jobbe med skolemiljøet, skriv GD.
    Det har vore fleire alvorlege valdshendingar med ungdom frå byen dei siste månadane, og kjøp og sal av narkotika blir trekt fram som ein årsak.

    Leiinga ved skolen understrekar at utfordringane gjeld svært få elevar.

    Lillehammer vidaregåande jobbar tett saman med politiet, men også med skolar i Gjøvik og Hamar som har liknande utfordringar.

    Lillehammer videregående skole
    Foto: Anne Storaunet
  • Kokain kan bli lovlig i den sveitsiske hovedstaden

    Bern, hovedstaden i Sveits, vurderer et pilotprosjekt med legalisering av kokain. Et så radikalt forsøk er ikke kjent noen andre steder.

    Bystyret i Bern støtter ideen, men må fortsatt overvinne skepsisen i byrådet. I tillegg må det en nasjonal lovendring til før man kan tillate salg av kokain til ikke-medisinsk bruk.

    Narkotikapolitikken er i utvikling mange steder i verden. Den amerikanske delstaten Oregon avkriminaliserte for to år siden besittelse av små mengder kokain for heller å legge vekt på behandling.

    I flere europeiske land – blant annet Spania, Italia og Portugal – får man ikke lenger fengselsstraff for besittelse av narkotika, inkludert kokain.

    Likevel er det ingen som har gått så langt som det som nå foreslås i Bern.

    Sveits revurderre sin holdning til kokain etter at enkelte politikere og eksperter har kritisert totalforbud og sagt at de er ineffektive.

    Forslaget om legalisering – som fortsatt er på et tidlig stadium – kommer i kjølvannet av forsøk som nå pågår med lovlig salg av cannabis.

    – Krigen mot narkotika har mislyktes, og vi må se på nye ideer. Kontroll og legalisering kan virke bedre enn undertrykking, sier Eva Chen fra partiet Alternative venstre, som var med på å legge fram forslaget i bystyret.

    Det velstående alpelandet er blant landene i Europa med høyest andel kokainbruk, ifølge spor av ulovlig narkotika og beslektede stoffer som måles i avløpsvannet.

    Zürich, Basel og Genève er alle på topp-ti-listen av europeiske byer.

    (NTB)

  • FN: Flere injiserer narkotika

    Flere mennesker enn tidligere antatt setter sprøyter med narkotika. Det kommer frem i en FN-rapport om narkotikabruk.

    13,2 millioner mennesker injiserte narkotika i 2021, det er en økning på 18 prosent enn tidligere anslåtte beregninger, opplyser FN-kontoret for narkotika og kriminalitet (UNODC).

    Syntetiske stoffer som fentanyl og amfetamin dominerer nå de illegale narkotikamarkedene, sier FN.

    Globalt har antall personer som bruker narkotika økt med 23 prosent, og narkotikarelaterte lidelser har økt med 45 prosent på et tiår, skriver BBC.

    Flere setter sprøyter med narkotika viser en ny rapport fra FN. Bilde viser poser på et bord med hvitt pulver som skal være Fentanyl.
    Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no