Nakstad: R på 0,86 er veldig bra

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. sier at et R-tall på 0,86 er veldig bra.

– Det betyr at på tre-fire uker er smitten halvvert, hvis det tallet virkelig er korrekt, og det holder seg framover. Han sier at vi kan være fornøyde med at det kan gå riktig vei nå.

– Men så er det en usikkerhet i forhold til påsken, det vil det være litt inn i neste uke. Men dette tyder på at den utflatingen vi så av smitten i Norge inn mot påsken, den er reell, og at R-tallet er under 1 nasjonalt sett. Nakstad sier at hvis tallet holder seg der, vil det falle ytterligere. – Skulle vi være så heldige at det faller enda mer, så vil jo smitten gå fortere ned. Og da trenger vi ikke disse inngripende tiltakene som vi ellers vil behov for.

R-tallet betyr betyr absolutt mest der du har mye smitte. – Hvis du har lite smitte et sted, er det ikke så farlig om tallet er over 1, for det betyr ikke noen voldsom vekst i smitten. Men i Oslo og Viken for eksempel, går R-tallet til 1,3, så er det dramatisk og det vil bli en veldig rask smitteøkning, fordi du allerede ligger høyt. Men også her er det store variasjoner mellom kommuner og bydeler i Oslo, sier Nakstad.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no