Hopp til innhold

Minst fem omkom da isbre løsnet i fjellet i Italia

Minst fem mennesker mistet livet da en del av en isbre løsnet og raste inn i en gruppe fjellklatrere i de italienske alpene, ifølge nødetatene. Åtte er skadd.

– Dessverre ble fem personer funnet livløse, sier talsperson Michela Canova i nødetatene til nyhetsbyrået AFP. Tallet på åtte skadde er foreløpig, påpeker hun.

Den italienske almennkringkasteren RAI meldte senere at seks personer har mistet livet, men tallet er foreløpig ikke bekreftet.

Ulykken fant sted i fjellet Marmolada, det høyeste i de østlige Dolomittene nord i Italia. Det er uklart hvor mange som eventuelt er savnet.

Tidligere søndag tvitret det nasjonale fjellredningskorpset at minst fem helikoptre og redningshunder deltok i søk i området.

Ofrenes nasjonaliteter er ikke kjent.

– Et ras med snø, is og stein traff en sti på et tidspunkt da det var flere taulag der, hvorav noen ble tatt. Det totale antallet klatrere som var involvert, er ikke kjent, sier Canova.

Nødetatene nordøst i Italia tvitret tidligere søndag at rundt 15 fjellgåere antas å ha vært i det skredrammede området. De skadde er brakt til flere sykehus i regionene Trentino-Alto Adige og Veneto, ifølge redningstjenestene.

Marmolada ruver 3.343 meter over havet. Delen som løsnet fra isbreen, kalles en pinakkel.

– En stein som raste, gjorde at en bresprekk åpnet seg, tvitret nødetatene.

Hendelsen fant sted i nærheten av Punta Rocca, langs ruten som vanligvis brukes til å nå toppen, ifølge fjellredningskorpset.

– Vi hørte et kraftig brak, typisk for en skred, sier et øyevitne til det italienske nyhetsbyrået Ansa.

– Deretter så vi en lavine av snø og is som raste mot dalen i høy fart, og vi visste at noe fælt hadde skjedd, sier øyevitnet.

Det er uklart hva som utløste raset, men den intense hetebølgen som har rammet Italia siden slutten av juni, kan være en faktor, sier redningstjenestens talsmann Walter Milan til TV-kanalen RAI.

– Varmen er uvanlig, sier han og påpeker at temperaturene de siste dagene har vært opp mot 10 grader på toppen av fjellet.

– Det er ekstremt og åpenbart unormalt, sier Milan.

(NTB)

Ice glacier collapsed on Marmolada mountain
Foto: ALPINE RESCUE SERVICES / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no