Minst 27 migranter druknet

Minst 27 mennesker som var på vei fra Frankrike til Storbritannia omkom onsdag da båten deres sank i Den engelske kanal, utenfor havnebyen Calais nord i Frankrike. Det opplyser fransk politi til nyhetsbyrået AFP. Ifølge byrået er dette den verste ulykken som har rammet den travle migrantruten mellom Storbritannia og Frankrike siden den ble tatt i bruk i 2018. Det var en fisker som varslet om ulykken.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, lovet onsdag kveld å finne dem som er ansvarlige for tragedien. Han sa videre at han ikke ville tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård». Han ba om et hastemøte med EU-ministerne som er involvert i migrasjonsspørsmål.

Storbritannias statsminister Boris Johnson, kalte inn til krisemøte etter at ulykken ble kjent.

– Jeg er sjokkert, forferdet og dypt bedrøvet over tapet av menneskeliv til sjøs, sa Johnson etter møtet. Han tok til orde for et tettere samarbeid med Frankrike for å stanse kriminelle menneskesmuglere.

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap etter tragedien. Innenriksminister Gérald Darmanin opplyste onsdag kveld at fire personer er pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med direkte tilknytning til forliset.

Tall fra det britiske nyhetsbyrået PA viser at 25.700 mennesker har krysset kanalen i små båter hittil i år. Det er tre ganger så mange som i hele 2020.

Fransk politi patruljerer på stranden i Wimereux i Nord-Frankrike
Foto: Louis Witter / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no