Hopp til innhold

Minst 216 døde etter syklon i Malawi og Mosambik

Antall døde etter syklonen Freddy i Malawi og Mosambik har steget til 216, opplyser de to landenes myndigheter. Tallet er ventet å bli enda høyere.

Tirsdag opplyser myndighetene i Malawi at 199 mennesker er bekreftet døde i flom og jordskred etter ekstremværet i helgen. Landets beredskapsetat sier nærmere 600 er skadd, og over 30 er savnet.

President Lazarus Chakwera har erklært krisetilstand sør i landet. Der har rundt 19.000 måttet forlate hjemmet sine som følge av uværet.

Syklonen Freddy er ett av de kraftigste uværene som noensinne har rammet den sørlige halvkule.

Store områder er oversvømt, og både i Malawi og Mosambik har uværet ført til store ødeleggelser og har feid inn over land to ganger. Det kraftige regnværet fortsatte tirsdag. Det er ventet at syklonen vil fortsette å føre til store nedbørsmengder fram til den igjen dreier ut over havet sent onsdag ettermiddag.

Katastrofemyndighetene i Mosambik bekreftet tirsdag at 17 personer har mistet livet og at 1.900 boliger er ødelagt i kystprovinsen Zambezia. Titusener søker fortsatt tilflukt i midlertidig sentre og stormsikre tilfluktsrom.

Ifølge Kirkens Nødhjelp har syklonen rammet de samme områdene som i 2022, da mange mennesker mistet alt de eide i to andre sykloner. Uværet knyttes til klimaendringene.

Folk hjelper en skadet mann over en bro i Blantyre i Malawi etter syklonen Freddy
Foto: Thoko Chikondi / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no