Mette-Marit taler i FN
Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Mette-Marit talte i FN

Oppsummert

Kronprinsesse Mette-Marit og utenriksminister Børge Brende er i New Your for å delta på et FN-møte om tusenårsmålene. Kronprinsessen skal tale, og blir den første norske kongelige som taler i FN.

 • – Yngre må involveres mer

  Kronprinsessen brukte sin FN-tale i New York til å be om at den yngre del av verdens befolkning skal bli mer inkludert i utformingen av politikk som rettes mot bekjemping av hiv og aids.

  Kronprinsesse Mette Marit understreket i sitt hovedinnlegg i FN at ungdommens helseproblemer ikke blir tatt på alvor, men at det er lys i tunnelen
 • Brende: – Må respektere demokratiet

  Også utenriksminister Børge Brende talte i New York 2. pinsedag. I sitt innlegg snakket han blant annet om at respekt for menneskerettigheter og demokrati må ligge til grunn for de nye utviklingsmålene som skal vedtas neste år, melder NTB.

 • – Vi kan vinne kampen mot AIDS

  Mette Marit sier i sitt innlegg i New York at kampen mot AIDS har ført til at færre nå smittes av HIV enn tidligere. Kronprinsessen mener det er mulig å sette en stopper for AIDS-epidemien en gang etter 2015, men angir ikke et mer nøyaktig tidspunkt.

 • Mener unge må prioriteres høyere

  Kronprinsesse Mette Marit sier at man ikke har gjort nok for å sørge for at unge mennesker ikke smittes av HIV. Hun viser til at 2100 mennesker mellom 15 og 24 smittes hver dag, på verdensbasis.

 • – Et spørsmål om rett til å leve

  Kronprinsesse Mette Marit sier til FNs hovedforsamling i New York at det å vinne kampen mot AIDS, er nøkkelen til at menneskerettigheter innfris for flere mennesker på verdensbasis.

Kronprinsesse Mette Marit understreket i sitt hovedinnlegg i FN at ungdommens helseproblemer ikke blir tatt på alvor, men at det er lys i tunnelen
Mette-Marit og Børge Brende

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no