Hopp til innhold
Meraker brug
Foto: Tariq Alisubh / NRK

Meraker Brug

Oppsummert

Statskog har kjøpt Meraker brug som er en av Norges største privateide eiendommer. Ifølge finansminister Vedum ble det gjort for å sikre at eiendommen ikke ble solgt til utlenskandske eiere.

  • Kontrollkomiteen opnar sak om kjøpet av Meraker Brug

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen opnar sak om staten sitt kjøp av Meraker Brug.

    Meraker Brug er 90 prosent av Meråker kommune. Statskog kjøpte området for 2,65 milliardar kroner i 2022.

    I ettertid var det fleire som kritiserte prislappen på området. Ein meklar meinte at staten betalte minst ein milliard for mykje enn eigedomen eigentleg var verdt.

    – Dei må svare på kva vurderar dei har gjort. Dei har hatt verdivurdering internt og eksternt som lå betydeleg under det som blei sluttsumme. Då er spørsmålet om dei har følgt reglane for føring under strek. Det meiner vel vi langt på veg dei ikkje har gjort, seier Peter Frølich til NTB.

    Området har ein storleik på 1,3 millionar mål. Før eigedomen blei kjøpt av staten, utgjorde det landets største private eigedom. Store delar av han er produktiv skog. Regjeringa kjøpte eigedomen for å sikre han i norske hender og for å betre tilgangen på jakt og fiske.

  • Stortingsbehandling eiendomskjøp

    Statskogs kjøp av Meraker Brug blir i dag behandla i Stortinget. Et flertall i næringskomiteen støtter forslaget fra Landbruks- og matdepartementet, om at staten kjøper den store eiendommen for 2,65 milliarder kroner. Det er venta at stortingsrepresentantene voterer over saken klokka 15.

  • Vil endre loven for å hindre salg av landeiendommer til utlandet

    Utenlandske aktører sloss mot staten for å vinne anbudet om Meraker Brug i Trøndelag. Nå vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) endre loven, sier han til NRK.

    – Jeg vil endre loven for det er et smutthull i dag som tillater at aksjeselskaper kan selge sine eiendommer ut av Norge.

    Vedum sier det i forbindelse med statens kjøp av eiendommen Meraker Brug i Trøndelag. Selger har bekreftet at det var utenlandsk interesse for eiendommen.

    – Det er helt uaktuelt at slike store landarealer skal gå ut av norske hender og ut av nasjonal kontroll, sier Vedum.

    Meraker Brug - to store, hvite hovedhus omgir tunet sammen med flere røde tilbygg. Én stor låve og flere røde småhus. Byggene ligger landlig til, omgitt av grønn plen og grønne trær.
    Foto: Morten Andersen / NRK
  • Statskog kjøper en av Norges største privateide eiendommer

    Statskog blir eier av Meraker Brug. Med det blir staten eier av 90 prosent av Meråker kommune.

    Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) fortalte at Statskog betaler 2,65 milliarder kroner for eiendommen.

    Med sitt areal på 1,3 millioner mål er Meraker Brug en av landets største privateide eiendommer. Den utgjør nesten hele Meråker kommune. I tillegg har eiendommen aktivitet i kommunene Stjørdal, Malvik og Steinkjer.

    – Dette er en merkedag for fellesskapet og for Meråker. Statskog vil sørge for fortsatt bærekraftig og langsiktig forvaltning, og kjøpet vil bedre allmennhetens tilgang til jakt og fiske. Jeg er glad for at denne flotte og ressursrike eiendommen nå blir enda mer tilgjengelig for folk, både for innbyggerne her i Meråker og for andre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

  • NRK erfarer: Statskog kjøper en av Norges største privateide eiendommer

    Staten blir nå eier av Meraker Brug, og blir med det eier av 90 prosent av Meråker kommune.

    Det blir NRK fortalt onsdag formiddag.

    Det er ventet en pressekonferanse iløpet av dagen om kjøpet, og slik NRK forstår det skal både statsminister Jonas Gahr Støre og landbruksminister Sandra Borch delta.

    – Jeg kan dessverre ikke kommentere dette på nåværende tidspunkt, sier administrerende direktør i Statskog Gunnar Lien.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no