Prostitusjon i Bergen sentrum
Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Menneskehandel

Oppsummert

Menneskehandel og moderne slaveri er når personer ved vold, trusler eller misbruk av sårbar situasjon tvinger og utnytter noen til tvangsarbeid, prostitusjon, krigstjeneste i utlandet eller fjerning av organer.

 • Flere ofre for menneskehandel

  I Norge blir flere personer enn tidligere identifisert som ofre for menneskehandel. Så langt i år har 48 antatte ofre fått hjelp ved krisesentre rundt i landet, opplyser organisasjonen Rosa til NRK. Også i fjor økte antall personer som ble identifisert som ofre for denne type kriminalitet.

  Hovedvekten av ofrene er tvunget inn i prostitusjon, men en del har også rømt fra slavelignende arbeidsforhold i Norge, ifølge Rosa.

 • 92 barn utsatt for menneskehandel

  33 personer er pågrepet for menneskesmugling av barn i en koordinert aksjon i flere europeiske land, melder Europol i en pressemelding. Aksjonen involverte 18 land, og foregikk mellom 28. juni og 4. juli. En rekke aktører var del av aksjonen, deriblant grensemyndigheter og barnevern. Av de 187 identifiserte ofrene var 92 av dem mindreårige. Ofrene for menneskesmugling i Europa utsettes ofte for tvungen kriminalitet, tigging eller seksuell utnyttelse.

 • Norge får kritikk for sin innsats

  Norge er en av seks nære allierte som USA har nedgradert fra øverste til nest øverste nivå i en rapport om menneskehandel.

  I rapporten blir Norge kritisert for å ikke ha straffeforfulgt noen for menneskehandel i perioden rapporten omhandler. Folk som har vært mistenkt for menneskehandel, har heller blitt tiltalt for mindre alvorlige lovbrudd.

  De fem andre nedgraderte landene er Kypros, Israel, New Zealand, Portugal og Sveits.

 • Frifunnet for menneskehandel

  En 70 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for menneskehandel i Lime-saken. Det er den første dommen etter lagmannsrettens behandling. 12 personer tilknyttet lavpriskjeden ble i Oslo tingrett dømt for menneskehandel i 2015, blant dem 70-åringen. Han er nå frikjent av Borgarting lagmannsrett, melder TV 2.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no