Hopp til innhold
Prostitusjon i Bergen sentrum
Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Menneskehandel

Oppsummert

Menneskehandel og moderne slaveri er når personer ved vold, trusler eller misbruk av sårbar situasjon tvinger og utnytter noen til tvangsarbeid, prostitusjon, krigstjeneste i utlandet eller fjerning av organer.

 • Verdens 20 rikeste land står for mer en halvparten av menneskehandelen

  De 20 rikeste landene i verden står for over halvparten av verdens moderne slaveri, viser rapport. Moderne slaveri er et paraplybegrep som dekker for eksempel tvangsarbeid, tvangsekteskap og menneskehandel. Ifølge FN er 50 millioner kvinner, menn og barn offer for moderne slaveri. En rapport lansert av den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen «Walk Free», viser at India topper listen over landene i verden med mest moderne slaveri. Omtrent 11 millioner mennesker utsatt for menneskehandel i India.

  Landene med lavest utbredelse av menneskehandel er medlemmer av det internasjonale samarbeidsforumet G20. Sveits, Norge, Japan, Belgia, Irland, Tyskland, Nederland og Danmark er blant de landene.

  (NTB)

 • Politiaksjon mot mistenkte menneskesmuglarar i Berlin

  Tysk politi har gjennomført razziaer mot over 20 bustadar og kontor mot mistenkte menneskesmuglarar, hovudsakleg i Berlin. Til saman 18 personar er mistenkte for å ha smugla minst 90 menneske frå blant anna Tyrkia og Irak til Tyskland. Dei mistenkte er stort sett tyrkiske eller tyske statsborgarar, ifølge politiet.

 • Menneskehandelsdømt kvinne utlevert fra Nigeria til Italia

  En nigerianske kvinne som er dømt til 13 års fengsel i Italia for menneskehandel og hallikvirksomhet, er utlevert etter å ha vært etterlyst siden 2010. Italiensk politi beskriver 48 år gamle Joy Jeff som en fremtredende person i nigeriansk mafia. Hun var en av få kvinner på listen over Italias mest ettersøkte. Jeff ble pågrepet i Nigeria i fjor sommer og er nå fløyet til Roma.

  Etterforskere sier hun hadde en ledende rolle i smugling av kvinner til Italia, Spania og Nederland. I Europa ble de truet og tvunget til selge sex.

  Jeff ble dømt til 13 års fengsel in absentia.

 • Skal etterforske menneskehandel etter Mo Farah-avsløring

  Politiet i England har åpnet etterforskning om mulig menneskehandel etter at friidrettsstjernen Mo Farah sa han ble smuglet inn i landet, skriver Time.

  Det kom fram i en dokumentar på BBC at han fikk navnet Mohamed Farah av dem som brakte ham fra landet Djibouti i en alder av ni år. Hans egentlige navn er Hussein Abdi Kahin, og han ble født i Somaliland i Somalia.

  Farah hevder han var et ungt offer for trafficking.

  Farah ble den første britiske friidrettsutøveren til å vinne fire OL-gull.

  Det har tidligere kommet fram at Farah ikke risikerer reaksjoner etter avsløringen.

 • Politiet mener å kjenne identiteten til sexkjøpere

  Torsdag fortalte NRK hvordan politiet i vår avdekket det de mener var et døgnåpent bordell i Oslo sentrum.

  Politiet mener å kjenne identiteten til hundrevis av sexkjøpere. Flere av kundene er bøtelagt allerede.

  – Vi har bøtelagt flere sexkunder som ledd i etterforskningen, og jeg vil heller ikke utelukke at flere kan bli bøtelagt, sier politiadvokat Jens Andenæs.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no