Hopp til innhold
Prostitusjon i Bergen sentrum
Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Menneskehandel

Oppsummert

Menneskehandel og moderne slaveri er når personer ved vold, trusler eller misbruk av sårbar situasjon tvinger og utnytter noen til tvangsarbeid, prostitusjon, krigstjeneste i utlandet eller fjerning av organer.

 • Politiet mener å kjenne identiteten til sexkjøpere

  Torsdag fortalte NRK hvordan politiet i vår avdekket det de mener var et døgnåpent bordell i Oslo sentrum.

  Politiet mener å kjenne identiteten til hundrevis av sexkjøpere. Flere av kundene er bøtelagt allerede.

  – Vi har bøtelagt flere sexkunder som ledd i etterforskningen, og jeg vil heller ikke utelukke at flere kan bli bøtelagt, sier politiadvokat Jens Andenæs.

 • Trur offer for menneskehandel ikkje får rett hjelp

  Moglege offer for menneskehandel i Noreg kan gå glipp av hjelp og rettigheiter, fordi sakene deira blir kategoriserte under sosial dumping, ifølgje ein ny rapport frå Europarådet. Frivillige organisasjonar meiner reglane er for strenge for kva som kan kallast menneskehandel.

 • EU: Enige om plan mot menneskehandel

  Mandag møttes EUs innenriksministre for å diskutere krigen i Ukraina og flyktningstrømmen. Ministrene ble enige om en plan for å forhindre menneskehandel. Den skal beskytte sårbare flyktninger fra Ukraina.

  Strategien er å bidra med informasjon til de nyankomne flyktningene og å opprette nødtelefoner, samt å trene tjenestepersonell i førstelinjen til å identifisere ofre for menneskehandel.

  Innenriksministrene ble også enige om en plan om å koordinere mottak av barn fra Ukraina, ifølge en uttalelse fra EU-kommisjonen.

  Barn på et flyktningesenter i Warsawa
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Flere ofre for menneskehandel

  I Norge blir flere personer enn tidligere identifisert som ofre for menneskehandel. Så langt i år har 48 antatte ofre fått hjelp ved krisesentre rundt i landet, opplyser organisasjonen Rosa til NRK. Også i fjor økte antall personer som ble identifisert som ofre for denne type kriminalitet.

  Hovedvekten av ofrene er tvunget inn i prostitusjon, men en del har også rømt fra slavelignende arbeidsforhold i Norge, ifølge Rosa.

 • 92 barn utsatt for menneskehandel

  33 personer er pågrepet for menneskesmugling av barn i en koordinert aksjon i flere europeiske land, melder Europol i en pressemelding. Aksjonen involverte 18 land, og foregikk mellom 28. juni og 4. juli. En rekke aktører var del av aksjonen, deriblant grensemyndigheter og barnevern. Av de 187 identifiserte ofrene var 92 av dem mindreårige. Ofrene for menneskesmugling i Europa utsettes ofte for tvungen kriminalitet, tigging eller seksuell utnyttelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no