Hopp til innhold

Mener Stortinget må vurdere å sette i gang gransking av hele justissektoren

Leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni mener Stortinget må vurdere å sette i gang en gransking av hele justissektoren i forbindelse med angrepet. Det sier han under en stortingshøring om angrepet i Rosenkrantz gate i Oslo 25. juni 2022, fredag.

Evjenth mener også Justisdepartementet og deres samarbeid med underliggende tjenester bør granskes. Utvalget som i sommer la fram en evaluering at arbeidet før, under og etter angrepet fant sted, gransket nemlig ikke departementets rolle.

Han sier at det rapporten viser om samarbeidet mellom etterretningstjenesten og PST er et uttrykk for siloorganisering og «revirhevding i en konkurransepreget kultur».

– Det som står klarest frem for oss er vissheten om at angrepet muligens kunne ha vært avverget. Det gjør vondt å se hvor nærme de var, sier Evjenth til kontrollkomiteen.

Han forteller videre at medlemmer sliter med psykiske og fysiske ettervirkninger, og sliter med å stå i jobb, og ikke tør å delta i samfunnet.

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich spør Evjenth om oppfølgingen fra regjeringen i kjølvannet av angrepet. Han nøler før han svarer:

– De har ikke etterspurt våre perspektiver på oppfølging og har ikke gjort noe proaktivt for å vite hvordan det går med ofrene som jeg vet. Så her er det store muligheter for forbedring, sier han på høringen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no