Hopp til innhold

MDGs landsstyre vil ha Norge inn i EU

Landsstyret til MDG har med stort flertall innstilt på at Norge bør “gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning”.

Spørsmålet blir endelig avgjort på MDGs Landsmøte 12.-14. mai. Det skriver partiet i en pressemelding.

– Nå er det på høy tid med en reell EU-debatt i Norge. Det er ganske rart at debatten står i stampe når verden rundt oss har endret seg så dramatisk: Putins krig i Ukraina må være en kraftig vekke om at vi må tenke nytt når det kommer til sikkerhet og samarbeid. Putins aggresjon har fått Sverige og Finland til å tenke nytt og søke om NATO-medlemskap; EU har stått samlet og snudd seg svært raskt og respondert med å kaste sine gamle fossile energiplaner i søpla og sette full fart på omstillingen til grønne næringer Da er det selvfølgelig behov for å ta debatten om hvilken kurs Norge skal velge også her, sier partileder Arild Hermstad.

Norge har ikke tatt stilling til EU-medlemskap siden 1994.

MDGs landsstyre peker på at det betyr at ingen nordmenn under 46 år har tatt stilling til spørsmålet om norsk EU-medlemskap.

«De Grønne mener at Norge i større grad vil kunne bidra aktivt til å løse de store utfordringene verden og Europa står i i dag. Slik kan vi stå sammen med våre nærmeste naboer og allierte i kampen for klima og natur, for mer demokrati og for vår felles sikkerhet», står det i pressemeldingen.

Arild Hermstad
Foto: Ksenia Novikova

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no