Hopp til innhold
Mauritius
Foto: ScanStock

Mauritius

Oppsummert

12. mars feirer Mauritius at det er 50 år siden landet ble uavhengig.

  • Syklon på veg mot Mauritius

    Minst ein person har døydd og fleire hundre tusen menneske er ramma av syklonen Belal som har herja på den franske øya Réunion.

    No har syklonen retning mot Mauritius, som allereie er ramma av flaum. Den internasjonale flyplassen på øya er stengt inntil vidare. Skulane held stengt også på tysdag.

  • Syklonen Freddy truer østkysten av Afrika

    Mauritius, Madagaskar og Mosambik forbereder seg på syklonen Freddy, som om kort tid vil slå inn over land.

    – Freddy er en ekstremt kraftig syklon som utgjør en direkte trussel mot øyene Mauritius, Rodrigues og Saint-Brandon, sa statsminister Pravind Jugnauth mandag. Butikker, banker og bensinstasjoner har skalket lukene, og all offentlig transport er innstilt i påvente av uværet.

    (NTB)

  • Rapport: Demokratiet er på tilbakegang i verden

    Halvparten av verdens demokratier er i ferd med å forfalle, ifølge en ny rapport. Forfatterne er spesielt bekymret for situasjonen i USA.

    I løpet av 2021 forsvant to av verdens demokratier, Myanmar og Tunisia. Samme år kom USA på listen over demokratier i forfall, en liste som i år også består av Ungarn, Polen, Brasil, India, Mauritius og El Salvador.

    – Vi ser usedvanlig sterk motvind for demokratiet nå, forsterket av de politiske virkningene av den økonomiske krisen, som startet med pandemien og de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina, sier generalsekretær Kevin Casas-Zamora i Idea, organisasjonen som har laget rapporten.

  • India bygger «hemmelig» base

    Satellittbilder, finansielle opplysninger og bevis funnet på bakken av Al Jazeera tyder på at India er i ferd med å bygge en hemmelig marinebase på en avsidesliggende øy i Mauritius, Agaléga.

    Bildene viser at det bygges en 3 kilometer lang flystripe og to store brygger på Agaléga, som ligger 1100 kilometer fra hovedøyen i Mauritius. Omtrent 300 personer bor på øyen.

    – Målet er å øke overvåkningen av Mosambikkanalen og den sørvestlige delen av Det indiske hav, sier en militærekspert til Al Jazeera.

  • Lover erstatning etter tankerhavari

    Selskapet som opererte oljetankeren «MV Wakashio», som grunnstøtte på et korallrev ved Mauritius 25. juli, lover å bidra med 85 millioner kroner etter utslippene. Over tusen tonn olje antas å ha lekket ut fra skipet, som brakk i to etter havariet.

    Tankskipet MV Wakashio har gått på grunn utanfor Mauritius og lekk olje ut i sjøen
    Foto: Greenpeace Africa

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no