Hopp til innhold

Mattilsynet: Seks smittet i utbrudd av E. coli – ukjent smittekilde

Seks personer er påvist smittet av mage-tarmbakterien E. coli. Utbruddet har pågått en tid, men smittekilden er foreløpig ukjent.

Mattilsynet opplyser at de er blitt informert om utbruddet av Folkehelseinstituttet (FHI). Både Mattilsynet, FHI, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger samarbeider nå om å etterforske utbruddet.

Det er foreløpig uvisst hva som er smittekilden, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer, skriver Mattilsynet.

– Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC. Det er påvist smitte hos 6 personer, bosatt i ulike deler av landet. Utbruddet har gått over tid og smittekilden er foreløpig ukjent, skriver FHI.

FHI skriver at to av de seks personene ble syke i oktober og november 2022, mens de resterende fire personene ble syke i februar, mars og mai i år.

– Ingen av dem har utviklet alvorlig sykdom. De er i alderen 14 – 49 år, og fem av dem er menn, forteller de.

E. coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom, skriver mattilsynet.

(NRK/NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no