Hopp til innhold
Skuronn (innhøsting) av korn med skurtresker i Sørum kommune.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Matkrise

Oppsummert

Krigen i Ukraina har ført til sterk nedgang i eksporten av matkorn fra Ukraina som står for en betydelig del av verdens hveteproduksjon. Det har ført til sterkt økende priser og uro i fattige land der hvete er en viktig del av kostholdet.

  • Noreg gir 325 millionar til matsikkerheit i Somalia

    Den norske regjeringa har bestemt å gje 25 millionar til akutt mathjelp til tørkeramma område av Somalia. Afrikas Horn er råka av den mest omfattande tørka på 40 år. Mange stader har både dyr og avlingar døydd, og mange har flykta frå heimane sine for å finne mat.

    – Somalias kriser er ein stad der «alt møtest». Flyktningane har måtte forlate heimen sin anten på grunn av tørke eller den valdelege konflikten i landet. Meir enn 20 millionar menneske på Afrikas horn har ikkje nok mat og treng hjelp no. Dette talet stig raskt. Talet for Somalia åleine er på rundt 7,5 millionar, seier utviklingsminister Anne-Beathe Tvinnereim.

    Ho har dei siste dagane vore i Somalia, der ho har besøkt ein flyktningleir i dei mest ramma områda.

    Over heile Afrikas Horn pregar tørka samfunnet, og meir enn 20 millionar menneske har ikkje nok mat. Somalia er aller hardast ramma. Den humanitære støtta som Noreg no gir til Somalia blir kanalisert gjennom FN-organisasjonen OCHA.

    Noreg gir også 300 millionar til å hjelpe til med langsiktig klimatilpassing og matsikkerheit. Desse pengane går gjennom Verdsbanken sitt arbeid i Somalia. Denne støtta kjem i tillegg til 200 millionar kroner som Noreg allereie har gitt Somalia i 2022.

    Utviklingsminister Anne-Beathe Tvinnereim på besøk i Somalia
    Foto: Vegard Tjørholm / NRK
  • G20 uttrykker dyp bekymring for matkrisen

    G20-landene er dypt bekymret for matkrisen i verden, ifølge utkastet til en felles uttalelse etter toppmøtet på Bali.

    – Verdens matsikkerhet er forverret av pågående konflikter og spenninger, heter det i uttalelsen, der det fastslås at alle tilgjengelige verktøy må brukes i kampen mot krisen og for å beskytte de mest sårbare fra sult.

    G20-landene, deriblant Russland, lover å iverksette felles tiltak for å sikre mat- og energisikkerhet, samt støtte stabile markeder.

    Russlands invasjon i Ukraina har hatt store konsekvenser for globale matmarkeder. De to landene regnes som to av verdens viktigste mateksportører.

    (NTB)

    G20-møtet på Bali i Indonesia.
    Foto: Achmad Ibrahim / AP
  • Tyrkia og Russland samde om å gi gratis mat til Afrika

    Tyrkia og Russland er samde om å sende gratis mat til naudlidande afrikanske land som Djibouti, Somalia og Sudan, opplyser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

    Det melder AFP.

    Erdogan hadde fredag ein telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin der dei drøfta situasjonen.

    Det er uklart om dei to presidentane er samde om sal av ukrainsk korn, og om dette er korn som ukrainske bønder får betaling for frå Moskva og Istanbul, før de sender det til afrikanske land.

  • Tyskland ber Russland forlenge kornavtalen

    Tysklands forbundskanslar Olaf Scholz ber Russlands president Vladimir Putin om å forlenge avtalen som skal gi tryggleik for skip med korn i Svartehavet, melder AFP.

    Avtalen går ut om nokre dagar, men Scholz seier det er naudsynt å forlenge avtalen for å hindre hungersnaud.

  • Ukraina vil forlenge hveteavtalen

    Ukraina anklager Russland for å hindre effektiv hveteeksport fra ukrainske havner. Søndag seilte sju skip ut fra Ukraina med kurs for Asia og Europa. Ifølge ukrainske myndigheter utgjør dette bare 25 til 30 prosent av kapasiteten.

    Ukraina ber om at kornavtalen som ble inngått med Russland i juli etter forhandlinger sammen med USA og Tyrkia, blir fornyet. Etter planen utløper den ut 19. november.

    Blant skipene som seilte fra Tsjornomorsk i Ukraina søndag var et lastet med 40.000 tonn hvete. Skipet er chartret av FN og skal til Jemen, melder Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no