NRK Meny
Kjøttdisken i Nuorgam
Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Matsikkerhet

 • Mattilsynet anmelder flere

  Mattilsynet har i år politianmeldt flere dyreeiere enn tidligere, viser en rapport fra tilsynet. Fra mai til august gjennomførte Mattilsynet tilsyn i 2.556 dyrehold, og i 45 prosent av dyreholdene ble det funnet brudd på regelverket, skriver NTB.

 • 61 rammet av blåskjell-forgifting

  61 personer er syke av blåskjell-forgiftning etter å ha spist på 16 ulike serveringssteder på Østlandet. 14 tonn med giftige blåskjell ble tilbakekalt forrige uke, men Mattilsynet er blitt varslet om flere syke denne uken, skriver Dagbladet.

 • Svinekjøtt sprer leversykdom

  Ny forskning fra EUs matsikkerhetsorgan EFSA, viser at svinekjøtt som ikke er gjennomstekt er den vanligste smittekilden til hepatitt E i EU. Mer enn 21000 tilfeller av sykdommen er rapportert de siste ti årene, og forekomsten er tidoblet i perioden.

 • ESA: Kan bli betre på dyrefor

  Noreg kan bli betre på kontrollen av dyrefôr, ifølgje EFTAs overvakingsorgan ESA. I ein ESA-rapport heiter det at Mattilsynet blant anna bør bli betre på å følgje opp registrerte avvik.

 • Tine kastet 500.000 liter melk

  Tine meirerier kastet 500.000 liter melk i fjor etter at bønder leverte melk med medisinrester, skriver Nationen. Det var først og fremst antibiotikarester som ble funnet i melken som ble kastet. Enkelte mennesker er allergiske mot antibiotika.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum mener skattebetalerne tar regninga for et landbruk som verken er bærekraftig eller konkurransedyktig.
Leder i Norges Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, sier regjeringen Solberg driver hasardspill med norsk matsikkerhet.
Journalist og forfatter Joacim Lund oppfordrer norske forbrukere til å styre unna billig og prossessert mat.
Gjennomsnittsnordmannen etterspør ikke større utvalg, men lave priser, mener Norgesgruppen-direktør Per Roskifte.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no