Hopp til innhold
Politibil ved åsted for drap på Røa
Foto: Torstein Bøe / NTB

Drapet på Tor Kjærvik

Oppsummert

Den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik (70) ble skutt og drept i sitt hjem på Røa i Oslo 12. april 2021. Kjærviks sønn i 30-årene er siktet for drapet. Han er også siktet for drapsforsøk på Kjærviks samboer.

  • Høyesterett skal vurdere om drepte Tor Kjærviks drapsdømte sønn skal miste arveretten

    Advokat Tor Kjærviks sønn, som er dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha skutt og drept faren våren 2021, får saken om arven behandlet i Høyesterett.

    Tingretten slo fast at sønnen kunne arve faren, fordi man etter gjeldende lov bare kan fradømme arverett dersom man er idømt ubetinget fengselsstraff. Sønnen ble tilkjent arven fordi han er kjent strafferettslig utilregnelig, skriver Dagbladet.

    Advokat Kjærviks brødre anket dommen, og arveloven er nå endret slik at også utilregnelige personer kan fradømmes arveretten.

    Eidsivating lagmannsrett fradømte dermed sønnen arven, men sønnen anket via sin advokat John Christian Elden. Nå har Høyesteretts ankeutvalg altså tillatt anken fremmet.

    Advokat Tor Kjærvik ble skutt og drept i sitt hjem i Oslo 12. april 2021. Som forsvarer hadde Tor Kjærvik en rekke profilerte saker, blant annet som forsvareren for Kristin Kirkemo under Orderud-saken.

    14. september i fjor ble den 37 år gamle sønnen dømt til tvungent psykisk helsevern. Han ble kjent utilregnelig og psykotisk i gjerningsøyeblikket. (NTB)

    Tor Kjærvik
    Foto: NRK
  • Aktor varsler om tvungent psykisk helsevern for Tor Kjærviks drapssiktede sønn

    Aktor mener tingretten må konkludere med at Tor Kjærviks sønn var psykotisk da han drepte faren og vil dømme ham til overføring til tvungent psykisk helsevern.

    Statsadvokat Sturla Henriksbø har før og gjennom hele rettssaken holdt det åpent om den 37 år gamle sønnen til Kjærvik bør vurderes som utilregnelig.

    Da han startet sin prosedyre i Romerike og Glåmdal tingrett onsdag, varslet imidlertid Henriksbø at han vil be domstolen om å kjenne den tiltalte for utilregnelig

    – I denne saken har tiltalte forklart i retten om psykisk sykdom og psykoseutvikling som peker mot at han var psykotisk på handlingstiden, sa statsadvokaten.

    Han viste til at de rettsoppnevnte sakkyndige, som har kartlagt 37-åringens helsetilstand, med styrke fortalte retten at han lider av kronisk paranoid schizofreni og at han var svært syk etter drapet.

    – Vi kan ikke legge bort usikkerheten om at tiltalte var psykotisk på handlingstiden, og da må man legge det til grunn, sa statsadvokaten.

    Etter drapet på Røa 12. april i fjor forlot sønnen farens bolig og ringte politiet hvor han klart og sammenhengende fortalte at han hadde skutt faren og at han ville melde seg. Etter kort tid i varetekt hadde han en psykisk kollaps og ble overført til sikkerhetsavdelingen på Blakstad sykehus, hvor han fremdeles bor.

    (NTB)

  • Sakkyndige mener Kjærviks sønn var psykotisk da han drepte

    Rettspsykiatrisk sakkyndige som har undersøkt sønnen til advokat Tor Kjærvik, mener 37-åringen var alvorlig syk og psykotisk da han drepte faren.

    Det er konklusjonen fra spesialpsykolog Knut-Petter Sætre Langlo og psykiater Synne Sørheim. De to sakkyndige la fram sin rapport om den tiltalte i Romerike og Glåmdal tingrett tirsdag.

    Det er dommerne i rettssaken som må avgjøre om 37-åringen skal vurderes som utilregnelig for drapet på faren, den kjente advokaten Tor Kjærvik, den 12. april i fjor.

    Sønnen drepte faren med pistol og skjøt åtte skudd etter farens samboer før han løp vekk og overga seg til politiet.

    Hvis retten slår fast at sønnen var utilregnelig, vil det ikke bli avsagt en straff for drapet, men han vil i stedet bli overført til tvungent psykisk helsevern på sykehus.

    ©NTB

  • Drapstiltalt fortalte om stemmer i hodet

    Da sønnen til advokat Tor Kjærvik var 18 år, fortalte han moren om at han hørte stemmer i hodet.

    Det sa moren til den nå drapstiltalte sønnen da hun vitnet i rettssaken i Romerike og Glåmdal tingrett torsdag.

    Moren vitnet for retten på telefon om den tiltalte sønnens oppvekst, som var preget av angst, uro og tvangsmessig oppførsel. I perioder var han imidlertid bedre og fungerte fint.

    I 2003 ble den svenske politikeren Anna Lindh drept av en gjerningsmann som hevdet han handlet på ordre fra stemmer i hodet. Den da 18 år gamle sønnen til Tor Kjærvik var hos moren sin da han hørte om dette.

    – Han satt på rommet sitt og så på noe på data. Da kom han ut og sa «han fyren borti Sverige, som hadde hørt stemmer; sånn hører jeg også», gjenga kvinnen i retten.

    På spørsmål fra moren fortalte sønnen at stemmene var der og at de truet med at han ville få det vondt dersom han ikke gjorde som de ba om.

    Spørsmålet om den tiltalte var tilregnelig da han skjøt Tor Kjærvik og forsøkte å drepe sameboeren hans, Merete Bertheussen, den 12. april i fjor, er sentralt i saken.

    De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at den nå 37 år gamle mannen lider av kronisk paranoid schizofreni og at han har gjort det i flere år.

    Stemmer i hodet og andre former for vrangforestillinger eller hallusinasjoner er blant symptomene som er vanlige ved schizofreni. (NTB)

  • Kjærviks samboer om angrende sønn: – Bestillingssvar

    Samboeren til den drepte advokaten Tor Kjærvik (70), Merete Bertheussen, vitnet tirsdag om drapskvelden. Hun fortalte hvordan de tryglet om ikke å bli drept.

    Den tiltalte sønnen til Kjærvik sa i dag at han angret på drapet. Til NRK sier hun i dag at hun reagerer på forklaringen.

    – Det tenker jeg er en uttalelse som nesten ble presset ut av ham. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det høres veldig rart ut og som et bestillingssvar. Jeg synes det er en vanskelig uttalelse han kom med der, sier Bertheussen til NRK.

    Det store spørsmålet i saken er tiltaltes tilregnelighet og om han kan straffes for handlingene han har innrømmet.

    – Slik som jeg opplevde den kvelden så var det ikke i tankene mine at det skulle bli et spørsmål en gang. Det var overraskende for meg for han virket veldig fokusert på alt han gjorde, og det han skulle gjennomføre. Det var det jeg opplevde, sier samboeren.

    Forsvarer John Christian Elden sier riksadvokaten, ved uttak av tiltalen, har lagt til grunn at tiltalte er utilregnelig,

    – Det er ikke et spørsmål som vi bestrider. Vi aksepterer den konklusjonen, og da har vi ikke en straffesak, men en utilregnelighetssak vi har til behandling, sier Elden.

    På spørsmål fra samboerens bistandsadvokat ga tiltalte i dag uttrykk for at han har angret hver dag siden drapet.

    – Han må forholde seg til det, det er virkeligheten. Han innser det nå, han er under behandling. Og han er nødt til å leve uten faren sin. Han synes det er veldig leit, sier Elden.

    Merete Bertheussen.
    Foto: Sverre Holm-Nilsen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no