Hopp til innhold

Mann dømt for heleri av og bedrageri med fluorholdig gass

En mann er i Oslo tingrett dømt til fire års ubetinget fengsel for grovt heleri av innsmuglet fluorholdig gass til en verdi av minst 11 millioner kroner, samt grovt bedrageri av en statlig refusjonsordning for gass, melder Økokrim i en pressemelding.

Mannen har over en periode på flere år kjøpt om lag 3,7 tonn fluorholdig gass, som var smuglet inn til Norge uten nødvendig tillatelse fra Miljødirektoratet og uten å betale særavgift.

Etter å ha kjøpt den innsmuglede gassen, leverte mannen den til en statlig refusjonsordning for fluorholdige gasser. Dermed fikk han utbetalt refusjon han ikke skulle hatt, og han påførte Miljødirektoratet et tap på ca. 5,3 millioner kroner.

– Det er mange tilskudds- og refusjonsordninger på miljøområdet, som har som formål å bedre tilstanden for natur og klima. Ordningene er i stor grad er basert på tillit. Allmennprevensjon gjør seg derfor tungt gjeldende, og vi er fornøyd med at tingretten fastsetter straffen i samsvar med påtalemyndighetens påstand, sier politiadvokat i Økokrim, Ida Sletsjøe.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no