Hopp til innhold
Atomkraftverket i Kalininskaja i Russland.
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / Reuters / NTB Scanpix

Radioaktivitet

Oppsummert

Nordiske myndigheter for strålevern og atomsikkerhet sier de registrerer økt radioaktivitet i regionen. Nederlandske myndigheter sier strålingen kan stamme fra Vest-Russland.

  • Radioaktive utslipp i Japan vil ikke være merkbare i Norge

    Japan skal slippe ut renset radioaktivt kjølevann fra kjernekraftverket i Fukushima i havet. Det blir ikke merkbart i Norge, ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

    – Vi får rutinemessig rapporter om opprydningsarbeidet, avfallshåndteringen og planene fremover. Disse leser vi nøye. De planlagte utslippene av vann vil ikke være merkbare i Norge, sier beredskapsdirektør Astrid Liland i DSA i en pressemelding.

    Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vurderer utslippet som trygt. DSA skriver at målinger fra Storbritannia og Frankrike viser langt høyere utslipp av det radioaktive stoffet tritium enn det som planlegges i Japan.

    – DSA har ikke sett noen negative effekter av disse tritium-utslippene i miljø og sjømat i Norge, skriver de.

    (NTB)

    Japan Nuclear Fukushima
    Foto: AP
  • Soldater lagde skyttergraver i radioaktiv jord

    Russiske soldater gravde skyttergraver i den sterkt forurensede jorda ved Tsjernobyl-reaktoren som havarerte i 1986. Området er fortsatt kraftig radioaktivt og det er farlig å grave eller berøre noe der. Satellittbilder viser at de russiske soldatene hadde oppholdt seg der over lengre tid.

  • Tror russiske soldater har fått strålingsskader

    Russiske soldater som okkuperte det nedlagte kjernekraftverket Tsjernobyl i fire uker, ble trolig utsatt for radioaktiv stråling, ifølge ukrainske myndigheter.

    Kjøretøyene til de russiske styrkene kan ha virvlet opp en del radioaktiv støv. I tillegg ble det gravd skyttergraver i den forurensede delen av området, sier Ukrainas statlige atommyndighet Energoatom.

    – De radioaktive partiklene som støvet inneholder, kan lett trenge inn i russernes organer gjennom lungene deres, sier sjefen for kraftverket, Valeryj Seida, i en uttalelse. (NTB)

  • IAEA advarer mot atomulykker i Ukraina

    Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har fått to bekymringsmeldinger fra ukrainske energimyndigheter om krigens påvirkning på kjernekraften i landet.

    Natt til lørdag ble et lager for radioaktivt avfall i Kyiv truffet av en rakett, men det skal ikke ha vært tegn til lekkasje.

    Fredag ble et tilsvarende anlegg i Kharkiv ødelagt i et angrep. Heller ikke her ble det registrert utslipp.

    – Disse to hendelsene viser at det er en svært høy risiko for at bygninger med radioaktivt materiale kan bli rammet i denne konflikten. Det kan potensielt ha alvorlige konsekvenser for folkehelsen og miljøet, sier IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no